28 March 2018

Scrambled Tofu

Bila dah start diet vegan ni, kadang terliur jugak bila masakkan scrambled egg untuk encik suami & Fateh. Tapi, sabarrr. sabarrr. Masa dok skrol Instagram cari resepi vegan menu yang best, terjumpa pengganti scrambled egg. Guna tofu!



Ayu beli kat NSK Rm1.50 je. Lupa pulak nak ambil gambar silken tofu ni. Alaa, kalau korang jenjalan kat cold storage, ada tofu ni duduk sebaris dengan japanese tofu dalam plastik petak. Nextime laa Ayu letak gambar tofu ni k.

Ayu jumpa resepi ni kat Instagram Tasty Vegetarian ni ha. Senang je caranya.


Tapi Ayu ubah sikit ikut selera anak tekak. Ayu grill tofu ni dengan blackpepper, bawang hollen & garam sikit. Rasa dia, tak jauh beza dengan scrambled egg! Boleh makan dengan roti/wrap!

Ahhhh, Craving satisfied!

14 March 2018

Diet Ayu - I'm a vegan newbie

Alhamdulillah, harini genap seminggu hari ke-8 Ayu start praktis vegan diet.

Pasaipa Ayu tekad nak ubah diet ni?
Sepanjang umur hampir nak cecah 28 tahun ni, Ayu tak pernah betul-betul jaga makan. Last masa Ayu pregnantkan Fateh dulu ada laaa pantang junk & processed food. Itupun ada jugak curi-curi. hehehe. So,  kalini Ayu tak pandang ke belakang dah. Omputih kata, 'every accomplishment starts with the decision to try'. So, here I am!

Salah satu vegan menu lunch yang simple. Nasi separuh, sayur separuh! hehehe

Dalam banyak-banyak jenis diet, pasaipa pilih Vegan?
Target Ayu bukan nak kurus tau! Berat Ayu ideal. No problem. Misi Ayu pilih vegan diet, sebab ada kajian dairy products antara yang trigger auto-immune disease/disorder. So macam Ayu, ada kemungkinan selama ni Ayu dok gila minum susu, makan cheese tak ingat donia telah menyebabkan Vitiligo makin agresif. So, Ayu nak tengok kesan Ayu praktis vegan diet ni manatau ada positive effect pada vitiligo dalam beberapa bulan ni... or maybe bertahun. hewhewhew

credit
Mula-mula Ayu tak serius pun nak pantang, nak jadi cerita ada 1 hari, dapat rezki lepak lunch dengan member encik suami. Salah seorang member dia adalah vegan. Biasalah, Ayu nak mula diet ni dulu pun ada rasa skeptikal sikit bila orang kata tak makan daging, tak makan ayam, Ayu tertanya-tanya jugak, cukup ke protein intake? Tapi sebenarnya bila kita belajar, keep gali ilmu-ilmu nutrisi, makanan plant-based pun banyak boleh supply protein!

Ni laaa orangnya, pencetus inspirasi untuk Ayu try switch diet.
Ce tengok, ada nampak dia macam orang tak cukup protein ke? Siap Mesotropin ambil sebagai duta lagi tau! Boleh follow dia di Ig & tengok apa yang dia makan.

A post shared by AkmalAli (@akmalhakimali) on

Aippp, jangan tengok lelama. Iman goyah nanti. Hahahaha. Tapi ni la perjuangan Ayu. Cewah! Apa-apapun, sepanjang diet ni Ayu akan terus belajar dan terus belajar. Memang ada certains nutrisi plant-based food tak dapat nak bekalkan. So yang tu Ayu kena topup cara lain. Ni kicik punyak halll. hehehe

Seronok tau tukar diet ni. Banyak ilmu Ayu dapat. Masak pun jadi seronok sekarang. Takde laaa boring ngadap lauk yang sama ja. hehehe. Tapi, encik suami & Fateh tetap makan macam biasa. Ayu sorang ja switch diet ni.

Vegan & Vegetarian lain ke?
Apa yang Ayu tau, lain.

Vegetarian tak makan daging/ayam. Tapi ada certain vegetarian minum susu jugak. Telur pun diorang makan.

Tapi vegan ni macam hardcore sikit. So, Ayu sekarang memang langsung tak ambil any animal products. Daging lembu, kambing, ayam. Even susu, cheese, telur pun Ayu avoid. Ayu cuma makan sayur, buah, kekacang. Nasi ofkozz la. Kita orang Malaysia mana boleh tak makan nasi. hehehe. So pasta, bihun, mee semua Ayu boleh makan tapi dengan syarat tak ada unsur-unsur animal by products termasuk seafood.

So, next entry korang akan selalu lah tengok Ayu akan update menu-menu vegan. Ada yang berani nak join Ayu tak? hehehe

Gombak Strongestman 2018

Baru selang seminggu balik daripada Strongestman Challenge Tuaran, Sabah, encik suami join game lagi. 

10 Mac - Gombak Strongestman 2018 kalini berlangsung di Dataran SMK Sungai Pusu bersempena event bersama Yang Berhormat. 

Biasalahhh... timing macam ni. Faham kannnn. hehehe. Jadi kita sebagai rakyat, sambut & terima dengan tangan terbukaaaa. Jangan banyak cakap. hahaha


Alhamdulillah, dalam game kalini encik suami dapat top 10. Nombor 8 out of 23 contestans. Game di Gombak ni puas hati laaa dapat tengok banyak improvement dalam prestasi encik suami especially timing untuk routine 'farmer walk', kalau nak compare game di Sabah haritu, timing di Gombak ni memang jauh bezaaa. Maybe sebab Ayu ada support sama. Kat Sabah haritu kan Ayu tak dapat join pergi. kikiki.

Congratz, my love! Insyaallah, next game kita target top 5 pulak. Just focus & keep training. Create stronger version of you! I'll always support you~
Next game, 24 & 25 Mac - Nelayan Strongman Challenge di Kuala Selangor. Haaaa, siapa takda apa-apa aktiviti jom ramai-ramai lepak di Kompleks LKIM, Kuala Selangor. Boleh jumpa kat sana!

Nah, korang layan laaa sedutan routines game di Gombak baru-baru ni.

Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

Giveaway Hadiah Meletop By Lea Azleeya & Friends

Syarat giveaway Lea senang ja. Tapi hadiah-hadiah perghhh. Menarik semuanya! Hopefully ada rezki Ayu kat sini. Amiiin! Jom ramai-ramai meriahkan giveaway ni. 

Klik banner, k!


Giveaway Hi Nona!


 Jom ramai-ramai join giveaway Nona manis sorang ni! Hadiah-hadiah bestttt gilaaa! Hadiah lipsmatte tu mengancam sungguh! Harap harap ada rezki Ayu tambah koleksi lipsmatte. hehehe.

By the way, Happy birthday, Nona! Ayu doakan semoga sentiasa dirahmati Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik & rezki yang melimpah ruah. Amiiin! 

Let's keep in touch, dear!

Wonderful March Giveaway by Raydah Alhabsyi


Hadiah misteri tau. Bikin lagi excited. Jom ramai ramai join GA Ray. 
Klik banner k!

By the way, happy belated birthday, Ray! May all your wishes come true! 

06 March 2018

Suami di Sabah, Ayu di Selama!

Seminggu encik suami di Sabah, alhamdulillah diberi kesempatan meluangkan masa dengan family di kampung. Anyway, kampung Ayu di Selama, Perak. Siapa tau Selama tu kat mana?

Bila Ayu sebut Selama, ramai tak pernah dengar. Tapi bila sebut Taiping baru "Ohhh". Selama & Taiping ni dalam 1 daerah. Daerah Larut Matang & Selama. Haaa, baru perasan kan?

Selama ni, dia macam duduk tengah tengah tau. Nak pergi Kedah dekat, nak pergi Penang pun dekat. Guna jalan lama je. Tak payah naik highway. Paling best, sebenarnya di Selama ada baaaanyak lata. Lata ni air terjun kalau ada yang tak tau.

Seminggu Ayu ada di Selama, sempat laa Ayu & family berkelah di Lata Damak. Berkelah hari orang lain bekerja. Heaven laaa.

belum cukup lagi family Ayu ni. Abah & 2 orang beradik Ayu tak dapat join berkelah
Lata Rambung,
Lata Damak,
Lata Panggung,
Lata Mengkuang,
Lata Tebing Tinggi,
Ni baru 5 air terjun yang diiktiraf majlis daerah sebagai destinasi menarik. Sebenarnya ada berbelas-belas lagi air terjun di Selama yang belum di eksploitasi. Haaa, nak pergi hiking & air terjun di tempat yang tak ramai lagi orang explore, kena laa tanya tanya orang kampung tau. Malu bertanya, sesat jalan!

Bibir dah biru pun tak puas lagi nak mandi air fresh. Bukan selalu kan
Kalau berkelah, Ayu cadangkan bawak nasi putih, gulai ayam & sambal ikan masin. Lauk ni kalau tengah sejuk sejuk berendam dalam air, makan tepi sungai, tak sedar tau tambah nasik 3-4 pinggan
Dalam excited tu, jangan lupa. prepare bawak plastik beg. Bukan untuk baju basah ja, tapi untuk sampah sampah yang kita buat. Cawan pinggan plastik, sisa makanan, plastik cekedis. Setakat nak basuh tangan dalam sungai lepas makan tak kisah. Tapi tulang ayam, kerak nasik tak payah laaa buang dalam sungai. Selalunya sampah-sampah ni ditinggalkan ja lepas berkelah. Kesian next orang lain datang, dah tak seronok dengan sampah bersepah-sepah tu. Selesai berkelah, bawak balik sampah. Jumpa tong sampah besar, baru buang. Simple kan?

Sama-sama kita jaga sungai kita. 
Barulaa sungai cantik sampai anak cucu cicit kita nanti!



Yang ni pun penting jugak. Mana yang acah acah laki bini tu, beringat ingat. Nak berkelah dengan kengkawan pun, jaga batas pergaulan ok? Kalau piham berkuasa tak nampak pun, Allah nampakkkk~


05 March 2018

Strongestman Challenge Tuaran, Sabah 3&4 Mac 2018

Hai.

Alhamdulillah suami Ayu selamat balik kepangkuan selepas seminggu berjauhan. hahaha. Siapa tak sayang laki oiii~

Cerita dari suami Ayu, ramai atlit kecewa game di Tuaran, Sabah ni. Masa game ni diwar-warkan, organizer bagitahu game kalini terbuka HANYA untuk atlit novice ja. Siapa yang dah pernah champion dalam mana mana pertandingan tak layak masuk. Ramai jugak laa atlit atlit daripada semenanjung datang cuba nasib sebab hadiah lumayan beb. Hadiah champion RM2 500. Nombor 1-10 pun dapat hadiah RM jugak.

Tapi first day pertandingan, dipendekkan cerita ada sekumpulan atlit otai dan pernah champion dapat masuk bertanding jugak. Tak tau laa macamana diorang sembang dengan organizer. Dah la daftar on the same day pertandingan mula. Total atlit bertanding haritu 32 orang. Yang menang? Nombor 1-10 Ofcourse laaa geng atlit otai.

Tak patut kan?
Benda dah jadi. Pandai pandai lahhh diorang setel kemudian hari sebab ramai gila orang tak puas hati. Tambah tambah atlit yang terbang dari semenanjung laa. Dengar kata atlit yang menang dalam pertandingan kalini akan kena banned terus daripada mana mana pertanding. Hambikkk.

By the way, suami Ayu dapat nombor 12 out of 32 contestants. Proud of him! Walaupun ada kes tak best. Tapi Ayu bangga dengan pencapaian dia. Not bad laaa. Kalau laaa organizer haritu tegas pendirian tak bagi geng atlit otai masuk bertanding, boleh dapat top 3 dah suami Ayu. hehehe

Takpa. Ada banyakkkk lagi game lepas ni. Kita fokus yang kedepan pulak. Ni  rutin-rutin yang dipertandingkan sepanjang 2 hari suami Ayu kat sana.

1. Tyre flip 350kg
2. Farmer walk 80kg/hand

3. Truck pull 3 tan (arm over arm)

A post shared by RY (@raja.yusaini) on

4. Log press 80kg

A post shared by RY (@raja.yusaini) on

5. Duck walk 90kg

A post shared by RY (@raja.yusaini) on

6. Car (Toyotal GL) deadlift

A post shared by RY (@raja.yusaini) on

01 March 2018

Cerita Ayu keluar Majalah Wanita