31 January 2018

Now Everyone Can Fly!

AirAsia ada banyak subsidiaries kalau korang nak tau. Two of the well-known ones in Southeast Asia adalah Thai AirAsia and Philippines AirAsia. Main hub di Kuala Lumpur, secondary hub di Johor Bahru yang mana korang boleh terbang ke Singapore, Phuket and Bangkok. As one of the affiliates of AirAsia International, AirAsia Indonesia tawarkan kepada customer untuk domestic dan international routes in or from Indonesia. AirAsia Indonesia mula beroperasi pada tahun 2004 from Soekarno-Hatta headquarter. Both domestic and international flights operate at Terminal 3 Soekarno-Hatta International Airport. 

Fuh, padat! Dah macam penulis artikel untuk AirAsia lak Ayu ni. Hahaha

Siapa yang tak kenal AirAsia? Seriouslaaa. Kita kena bangga tau. AirAsia is one of the world’s leading Low-Cost Carrier (LCC) headquartered kat Malaysia. Yang pertama of Full-LCC in Indonesia! 

Paling best customer boleh add-on facilities purchasable masa online booking macam checked baggage, pre-reserved meal dan seat selection. Diorang punya misi memang untuk offer low cost price kepada customer yang nak travel dengan harga murah.

Ayu promo AirAsia ni sebab korang boleh book cheap AirAsia tickets online di Traveloka. Senang gila wey sebab korang boleh book dari website, lepastu baru korang book the place to stay dalam web or apps Traveloka. 

Kalau nak tau dah banyak award berjaya dirangkul oleh AirAsia dibawah empayar Tony Fernandes. AirAsia Indonesia termasuk dalam Category 1 for flight safety. Maksudnya, percentage untuk selamat sampai ke destinasi adalah tinggi insyaaAllah. Dan for four years in a row, AirAsia achieves Skytrax’s World’s Best LCC.

Salah satu strategi yang Ayu tengok, AirAsia banyak offer promo untuk tambang. Bila korang book awal daripada tarikh korang nak terbang, korang akan dapat harga lagi murah. Dia punya murah tu kadang macam lagi murah dari korang naik bas! Ini kisah benar!  

“Now Everyone Can Fly” - si Ayu berkata ala ala model iklan tv.
Dari tadi Ayu cakap murah laa, senang laa.. So macamne nak book tiket? 

1. Korang select route mana yang korang nak pergi. Banyak choices. Pilih jaaa. 


2. Pilih date bila korang nak pergi. Jadual tu akan tunjuk sekali harga. So senang korang boleh bajet percutian korang. Senang kan? 


3. Lepastu, isi la maklumat passenger. Kalau book 4 seat jangan la pulak korang isi empat-empat seat nama sama. Isi the exact name and information of the passenger tau. Bukan apa, senang nanti stewardess or steward nak greeting. 


4. Next, pilih payment method. Lepas setel bayar semua, korang akan dapat AirAsia e-ticket. Check email korang. Jadinya, jangan lupa tau check betul betul masa isi maklumat part email tu. e-ticket ni penting. Kang salah taip email, menangisss. 

5. Dah siap print tiket, jangan lupa bawa. Nanti dah sampai airport, menangisss. Make sure tarikh korang dalam e-ticket tu betul. Takdelah korang datang awal sehari ke airport. Dah sebab excited sangat. Hahaha. Menangisss lagi.

AirAsia e-ticket is an eligible proof for AirAsia flight yang korang akan terima lepas complete online booking transaction. So make sure korang pegang dan simpan e-ticket yang korang print tu masa check in nanti. Kalau tak memang spoil habis laa mood korang nanti. 

Ni Ayu nak cerita sikit sejarah diorang ni. They were established in 1993, AirAsia belonged to a state-owned DRB-HICOM. Its Boeing 737 served the initial flight in 1996. Already in that era, Malaysia has had an advanced aviation industry, labelling AirAsia as the first generation facing a highly competitive challenge.

Cheap long-haul flights seperti daripada Kuala Lumpur ke bandar-bandar terpilih di Australia, Europe, Japan and South Korea dah pun diperkenalkan kepada orang ramai. These flights use Airbus A-330 and operates under the name AirAsia X. Offering competitive low fare, AirAsia X juga ada menyediakan penerbangan ke Tokyo, London and Gold Coast! Semua orang boleh travel jauh dengan kos yang rendah sekarang dengan AirAsia. Even Ayu rasa duit raya bebudak sekarang pun dah boleh sangat nak beli tiket flight. 

So, Tokyo. Im on my way!

No comments:

Post a Comment