31 December 2017

KEK COKLAT KUKUS TANPA TELUR

KEK COKLAT KUKUS TANPA TELUR

Firstime try buat kek tanpa telur. Tekstur kek padat, tapi moisttt gila. Kalau makan kek ni saja pada Ayu muak. So Ayu buat topping cream cheese untuk "potong" rasa muak tu. 


Bahan bahan kek:

1 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 cawan serbuk koko (ayak)
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air panas

Mixkan saja semua bahan bahan ni. Kemudian tapis sekali lagi masuk acuan. Kukus hingga masak.

Ayu kukus kek pakai Periuk Magik Noxxa. Sebelum letak loyang, lapik kain lembab. Boleh imagine tak besar mana loyang yang Ayu guna? Muat muat periuk Noxxa je untuk sukatan yang Ayu pakai ni. Dah selamat stabil letak loyang kat dalam inner Noxxa, tekan Steam 25minit. Siap.

No automatic alt text available.

Bahan untuk Cream Cheese Topping:
250g cream cheese
135g unsalted butter
100g icing sugar
1 sudu kecik vanilla

Image may contain: food




16 comments:

  1. uish sedapnya! banyak kegunaan eh periuk tu. btw follow sini ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu ramai panggil Noxxa ni periuk magik. hehe

      Delete
  2. bahan yang mudah , cara penyediaan yg menarik ,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Mudah sangat resepi ni kalau CCL nak try buat ;)

      Delete
  3. nampak sedap.. tp akak suka yang ada telur.. tp, x pandai nak buat... kiki.. suka makan je.. nak buatnya malas... ayu ada simpanan haji? nak share something ni...
    http://doubledeeya.blogspot.my/2018/01/nak-g-haji.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang mudahnya, beli je kek kat kedai. hehehehe

      Delete
  4. mmg sedap dan mudah..akk dh 2 - 3 kali buat sampai sikecil buat jual kat kawan sekolah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa, seronoknya! dulu Ayu pun suka menjual dekat sekolah apa yang mak masak. hehehe

      Delete
  5. GV tahu makan kek je. Tapi GV 1st time tahu boleh wat kek tanpa telur. Periuk magik Noxxa tu multi function kan kak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh GV. tapi tekstur kek takde telur ni lain sikit. Yup. Puas hati ada periuk Noxxa ni. ;)

      Delete
  6. Salam perkenalan Nuur Hidayu..
    Rata-rata review kata periuk magic Noxxa ni bagus.. Kek tanpa telur LZ suka.. Kalau simple cara pembuatannya memang LZ akan cuba buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan LZ.
      Berbaloi beli periuk Noxxa ni. hehehe. Nanti cuba tau resepi ni. ;)

      Delete
  7. ooooo kek kek simple mcm ni mrs pip suka ... maybe nak try juga nnt resepi ayu ni ...

    ReplyDelete