21 November 2015

Marathon: my pregnancy journey part III

Hahahai.

Sibuk betoi noh.
Tapi apa pun aku akan tetap usaha update. Untuk tatapan sendiri satu hari nanti. Dan untuk tatapan sesiapa yang mengenali dan ingin mengenali. cewah.

Detik 5 bulan yang lepas. Still fresh lagi dalam kepala ni.
23hb; 6 Ramadhan; 3am

Sampai Hospital Selayang, badan kena salut segala wayar CTG. Sekali lagi dokter check bukaan. 3cm. Contraction boleh tahan. Selang 15minit. Siap print graf, terus dapat masuk wad. Alhamdulillah, ada katil kosong. Aku pegi Hospital Serdang haritu ibu ibu mithali ni tahan contraction kat tempat menunggu je sebab takdak katil kosong. Sadis. 

Orang cakap contraction ni half sakit senggugut. Memang sakit. Sakitnya cramp 1 badan tak boleh buat apa-apa. Bila datang contraction tu, nak berdiri pun tak boleh! Terasa macam tulang temulang dalam badan ni dikepak-kepak tahu.

Bila tengah rilex, aku still boleh skroll fesbuk. 
Whatsapp kengkawan.
Bukak folder gambar-gambar doa permudah bersalin.
Siap sempat bukak link baca teknik pernafasan yang betul.
Yang lawaknya bila contraction datang segala tips yang aku baca terbang pi mana tak tau!

Rezeki aku malam tu, encik suami boleh teman. Makgad tak kacau sangat. sekali dua je dia mintak keluar masa dokter nak round wad. Kali ni check bukaan dah 5cm. 

Dah start berpeluh then aku muntah. Nurse datang gosok-gosok belakang badan. Nurse cakap macam ni la sakit bersalin. Setengah orang memang akan muntah. Tanda badan terima sakit luar biasa. Allhurabbi. Masa ni rasa nak menangis sebab teringat mak.

Makin kerap, makin sakit dan makin lama contraction. Sampai satu detik aku dah tahan sangat sebab penat & sakit contraction tu sampai buat aku tercungap-cungap macam ala ala drama kat tv tuh. Fuh. Tak tipu. Memang macam tu. Time ni aku dah tak ingat apa dah. Doa-doa surah pilihan berterabur dah baca. Mampu sebut "Allah... sakit... Allah.." je.

Muntah lagi kali kedua. Nurse dua tiga orang datang bagi semangat. Encik suami tak senang duduk dah. Kehulu kehilir cari dokter. Tak sedar sangat apa yang keluar dari mulut. Sebab tengah sakit sangat. Tapi encik suami cakap aku meracau-racau atas katil. Banyak kali mintak epidural la, bius la. Tapi encik suami cerita dokter cakap:

"takpe. takpe. tak lama dah ni. dia boleh tahan. Biar je dia."

Uuuu, walaupun rasa kejam, tapi bersyukur jugak aku tak ambil apa-apa injection. Sekali lagi check bukaan dah 7cm. Terus nurse tolak katil masuk labour room. Otw ke labour room dah rasa macam nak terberak sangat-sangat. Automatik terteran. Bila bagitau nurse, nurse cakap hold dulu. Hold.

Sampai labour room, check lagi sekali bukaan dah 9cm.
Dokter pecahkan ketuban. Rasa panas je. Lepas pecah ketuban je, terus aku meneran even tak disuruh sebab. Bukan sengaja teran. Masa tu macam automatik nak terteran. Benda-benda yang sempat aku ingat saat genting tu:


Nurse buat kiraan 1-10 then push.
Nurse mintak encik suami pangku kepala supaya aku dapat kedudukan half duduk.
Nurse cakap "Haaaaa, pandai. sikit lagi. sikit lagi, Dah nampak rambut. Dah nampak mata. Hidung dah lepas. Ok sikit lagi. Sikit lagi. Pandai. Kepala dah lepas. Sikit lagi teran dik, keluar semua. Tak lama dah. Masa last teran, brrrrrrrr. Terdengar suara baby. Takleh lupa bunyi dia nangis. Bunyi macam nangis dalam air. Automatik air mata mengalir. Hilang terus sakit. Lega macam dapat melepas cirit birit! Encik suami dengan air mata dia bagitau:
"Anak kita laki yang. Laki."
Penat.
Lapar.
Mengantuk.
Nurse letak baby atas dada. Encik suami azankan. Lama baby melepak atas dada. Kami belai-belai dia. ekkk. ekkk. ekkk bunyinya. Benda first aku cakap lebatnyaaaa rambut baby!

Tak lama lepas tu, nurse mintak izin nak bersihkan baby. Encik suami pun diminta keluar sebab nak start jahit. Serious tak sedar langsung masa bila kena gunting! Tak rasa! Betullah orang-orang cakap sebelum ni. Tak ada rasapun masa dokter gunting.

Jahit pulak, awal-awal tak rasa. Tapi bila dokter bagitau:
"dah nak start jahit kulit luar ni. sakit sikit tau. tahan ye."
Fuhhhh. tarik nafas jugak tahan sakit jarum tu. Terasa satu-satu dokter cucuk tu. Tapi takde la sakit sangat kalau nak compare dengan sakit contraction yang berjam-jam dok menahan tu. Bertuah jugak aku masa tengah tunggu dokter siap menjahit, nurse serve milo panas. Siap mintak tambah lagi! 3 cawan dapat. Lapar sangat-sangat! dan mengantuk!

Settle semua. Balik wad. Mandi. Dan jakun lah kami laki bini  menatap muka si comel ni:

RAJA MUHAMMAD FATEH
''pembuka yang mulia/agung"
nama diberi

-Anugerah Yang Tak Ternilai-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...