01 September 2015

Marathon: my pregnancy journey

Hai.
Tajuk 'journey' tu macam bagi sign yang entri kalini bakal berjela-jela panjangnya.

Last update March. Baby was at 6th month pregnancy. Sekarang baru nak update. Sabar. Sabar. Jauh lagi journey ni nak paste gambar baby. hihihi. Now baby dah 2bulan9hari. Baru ada masa sikit nak curi-curi menaip. Banyak tau nak story. So mana yang still dalam kepala akan tersemat kat sini. Untuk reference one day oleh someone. :')

Tau tak, jadi surirumah no doubt. Tersangatlah bahagia sebab takdak tekanan keja katakan. Tengah preggy pulak. Kalau tak buat household punya keja, mostly masa untuk makan & tertidur. TERtidur tau. Bukan sengaja. Penat wooo bawak budak dalam perut. :p

Lepas update post haritu kan, aku sangat busy ngemas rumah sebab nak pindah sebab company encik somi dapat tender kat Perodua Rawang. Bayangkanla tengah boyot 6 bulan usaha la packing sikit-sikit. Encik somi balik, mintak tolong packing yang berat-berat pulak. Nasib laaaa barang belom banyak lagi. Tak jadi sewa lori. Muat semua barang dalam 4wd & saga.

Letih nak pindah ni sangat berbaloi! Sebab no more lif, no more dentum dentam lagu paria dari bengkel bawah apartmen, no more bau asap colok depan rumah. Alhamdulillah, kami dapat masuk rumah teres yang 90% orang Islam jiran. Corner lot lagi. Tapi tu la. rumah kali ni kami dah tak dapat pakai ABN service for internet sebab takde coverage. Unifi pon. Streamyx pulak full kuota katanya. Sebab tu laaaa dah susah nak update blog. Online pakai phone data je sampai sekarang tau.

Bila takdak internet, lagi banyak laaa kes TERtidur mak buyong ni. hehehe. Eh, manadaaaa. Kitew ni spesis mak buyong yang rajin taww. *mata hitam ke atas*. Pernah tengok mak buyong potong rumput tak? haaaa kan rajin tu. Terlebih-lebih rajinnya. :p


Bertambah bahagiaaaa hidup kat Rawang. Perumahan sini ala kampung sebab jauh sikit dari pekan. Mostly melayu pulak yang stay. Memang syiok. Pagi pukul 11 belum terasa lagi hangat matahari. Hmm, baru jadi surirumah beberapa bulan. Dah bosan tahap gaban duduk sorang-sorang kat rumah bila encik somi pegi keja. Punya tak boleh duduk diam, tangan ni gatai laaa terima offer keja kat HQ COWAY. So sapa-sapa nak order COWAY takyah jauh-jauh. Boleh terus pm kabel besar ni k. heeee.


Keja tak terok mana pon kat sini. Dok dalam ekon. Tak la bosan sangat stay kat rumah. Balik-balik encik somi pickup kat KTM Rawang terus singgah kedai dinner. Hari-hari makan sedap. Kalau kat rumah nak masak hebat-hebat memang dah tak mampu dah. Alasan je kan malas nak masak. Diet encik somi pon dah kelaut sekarang. Sama-sama memboyot. Heeee.

Haah. Iols pegi keja naik public transport. Gagah tak mak buyong ni? Dah ofis kat depan KLCC. Terpaksa gagahkan diri sebab choice yang ada adalah nak sakit kaki tekan pedal tempuh jem ke KL atau sakit kaki berjalan sikit ja sebab the rest dalam tren. Kalau encik somi one way ke site baru la dapat tumpang dia. 

So awal-awal pagi encik somi hantar ke KTM, 45minit sampai KL Sentral. Tukar naik LRT pulak turun stesen KLCC. Sampai je, kena jalan dalam 10minit nak sampai ofis seberang nun. Siapa pernah jalan dari stesen LRT KLCC nak ke aquaria? haaaa, tak sure lak berapa meter. Nanti rajin aku ukur eh jarak berjalan tu. Tapi tak la seletih bawak kereta hadap jem sebab dalam tren wajib ada tempat duduk untuk aku. Alhamdulillah, even kadang-kadang tu ada la orang yang lambat sikit datang kesedaran nak bagi seat. Haish, tak baik prasangka. tak baik. Bukan dia takdak kesedaran, maybe dia tak nampak kot aku memboyot. Ke buat buat tak nampak? Nak masuk 7 bulan dah kot. Obvious gila. Haih tengok. Prasangka lagi. *tampaq pipi kiri kanan*


Masuk bulan ke 7, dapat pegi honeymoon 5 hari kat Melaka. Honeymoon untuk aku je la sebab dapat makan sedap-sedap dekat Resort A famosa nun. Sebenarnya 5 hari kat Melaka ni sebab Encik somi ada kursus. Aku tumpang makan & tiduuuuur saja. Hmmmm, hajat nak update la sikit blog kat Melaka ni. Sekali bilik resort ni takdak wifi! tak best tak best. Kalau nak guna wifi kena tercangak kat lobby. Sudahnya aku kat bilik je laaaaa tengok tv. sob sob sob.

5 hari kat Melaka, ada la one day tu pusing jalan-jalan kat Melaka. Dapat makan pure baba nyonya punya masakan. Asam pedas nyonya perghhhhh. Ada jugak lauk pelik-pelik kat sini. Cendoi dia perghhhhh. 5 bintang! Takde gambar la pulak sebab tak sempat snap. Kejap je licin kena serbu sebab 1 rombongan kelaparan. Yang ada kenangan kat depan pintu masuk kedai makan je. "Restoran Cinta Sayang."


5 hari kat Melaka. Buffet kot. Hari-hari mentekedarah buah, kek, kuih. Tak kira lagi lauk-pauk yang ada. Jajan, roti-roti, western, eastern semua ada laaaa. Sekali sesi makan aku memang stay kat sana sampai habis masa sesi makan tu. Memang berbaloi laaa pegi untuk makan je. Malam grand dinner pulak dapat merasa chinese cuisine. Semua benda tak pernah aku makan sebelum ni and the most special is malam tu dapat rasa sup sirip ikan yu!


Balik dari Melaka, checkup berat naik 2kg. Hameeeek hang. Selang sehari kena monitor blood pressure sebab berat naik mendadak. Tapi alhamdulillah. Semuanya ok. Baby kuat makan macam mak dia. Heeee.

Alamak. Baby dah bangun. Kena sambung part 2. Haaaaa, kan dah kata. Berjela-jela sampai ada sambungan. Ok bai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...