05 March 2015

Vitiligo: Update tahun ke 8

Hai.

Masuk tahun ke 8 hidup 'bersama' vitiligo. Dan masuk tahun ke 3 tak consume ubat or supplement untuk dapatkan balik warna pigment kulit asal.

Dulu kalau tak touch up muka jangan harap la nak langkah pintu keluar rumah. Tapi sekarang tak. Dah tak da rasa down or malu sangat appear kat public dengan vitiligo. Even ada rasa bangga bila aku dapat expain detail pada sapa-sapa yang tanya. Kalau dulu, bernanah jugak la dalam hati.

Ada good news!
Dah 6 bulan preggy, tompok putih area mata & hidung repigment balik ah. Area mata kanan & hidung paling ketara repigment. Alhamdulillah. Happy gila. Tiap kali ngadap cermin tersengih je tmacam tak percaya kaler kulit macam grow slowly back!

Boleh tunjuk gambar kat area muka je la. Actually tompok putih kat lutut & bahu paling banyak improved. Saiz tompok putih dah mengecik.


Wallahualam atas sebab apa pigment kulit reproduce. Sebab dah 2 tahun tak consume apa apa ubat or supplement. Mungkin long term effect ubat yang pernah pakai dulu. Mungkin cara makan lately ni berubah sebab preggy. Mungkin perubahan hormon sebab preggy. Mungkin.

Tapi buat masa sekarang niat memang tak nak ambik any supplement/ubat. Mohon Tuhan kuatkan semangat untuk aku kekalkan healthy lifestyle sekarang dengan bantuan my strongman. Healthy lah sangat. Kadang-kadang terbabas jugak. Kikiki.

Apa-apa pun, syukur ada tanda baik.
Dan sememangnya will update any news on my vitiligo. :')

02 March 2015

Mommy to be: Firstime minum air gula (MGTT)

Hai.

Dah masuk 6 bulan. Alhamdulillah. Muka pun dah tembun. Emmm sukala camera lenovo s920 ni. Sentiasa buat selfie I cantik. tak pakai camera 360 pun. Hahaha. Tetiba.


Masa awal-awal bulan haritu nurse dah cakap kena buat MGTT (Meal Glucose Tolerance Test) sebab ada kencing manis history dalam family. Dulu pun mak cerita dapat kencing manis masa pregnant. Tapi nurse tangguh sesi minum air gula ni sampai betul-betul hilang alahan. Kalau minum air gula awal-awal kang muntah sia-sia je. So kes aku, dah masuk 6 bulan baru kena minum.

Tapi ikut cerita kengkawan preggy yang lain, ramai kena minum air gula masa 1st trimester sebab berat naik mendadak. Haaa tu satu tanda tuh. Ce korang selak-selak area belakang buku pink tu ada suggestion untuk penambahan berat yang sihat & basic tips kena jaga sepanjang mengandung. Jangan ikot napsu makan sangat.

Sebenarnya mostly ibu-ibu mengandung memang tend untuk dapat kencing manis jenis Gestational Diabetes sebab perubahan hormon masa mengandung buat badan kita kurang sensitif dengan level gula dalam darah. Selalunya lepas mengandung GD ni hilang. Tapi jaga-jaga. Kena control jugak kalau tak jadi macam mak. Lekat ada kencing manis sampai sekarang.

Prosedurnya kena puasa malam sebelum minum air gula start 10pm. Datang ikut temujanji, ambik darah then minum air gula segelas. Aku imagine 75gm air gula dalam cawan kecik. Sekali tengok hampir full cawan besar kot!

Dah bila tengok teringat ingat citer orang dok cakap minum air gula ni kang muntah la, nak pitam la hape la. Sebab mindset nak balik cepat, bismillah... Minum!


Ibu-ibu sekalian, rasa dia tak lah seteruk yang dibayangkan. Memang tak nafi la rasa manis dia sampai sakit tekak, dengan air dia yang suam-suam kuku & takda perisa. Tapi believe me. Air tin stroberi F&N lagi manis!

Lepas minum memang rasa pening & mengantuk. Sugar crush. Ye la berapa jam puasa tetiba hadap benda over manis. Normal. Bertahan ye. Tak lama, lepas skroll2 facebook, instagram, main candy crush selama 2 jam, ambik darah sekali lagi then boleh la cover balik minum air masak banyak-banyak.

Sebenarnya antara benda yang orang takut-takutkan aku dulu adalah sesi minum air gula ni. Tapi mindset kena kuat. Tak nak repeat minum kan. So face it. Jangan takut sangat minum air gula. Selama ni togak air pepsi la coke la soda la boleh pulak kan. Tu lagi banyak gula. hahaha