28 February 2015

Potato fritters - mudah & sedap!

Mak buyong ni kalau datang mood rajin habis semua kerja rumah boleh setel sepagi. Tengah skrol-skrol termenjelmalah pulak potato fritters yang menggoda. Terus teringin nak try. Tengah rajin kan. Lagipon strongman cakap kena habiskan stok-stok makanan yang ada before pindah. Kang susah pulak nak hangkut.

Tapi tapi tapi stok kentang biasa tu dah habis. Yang ada sweet potato. Ahhh belasah je laaa. Kita try je. kentang jugak tuh.

Bahan - bahannya:
kentang
tepung jagung
tepung gandum
1 biji telur
1 tangkai cili merah
Lada hitam sikit
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng

Mintak maaf ye ramuan-ramuan2 kat atas takda sukatan. Main campur sesedap rasa je macam nak buat cekodok. heehee. Hasilnya, tadaaaaaa!!!


Boleh tahan sedap buat guna sweet potato. Sebab manis-manis kentang tu dah ada, aku kurangkang gula sikit. Sedap makan panas-panas cicah sos sambil nonton sinetron. Kalau korang ada stok daun bawang or daun sup, haaa campur gaul skali. Meriah la sikit rupa potato fritters korang. 

Selamat merajinkan diri untuk mencoba!

17 February 2015

Ubat Vitiligo???

Hye.

First of ol nak tegaskan tak ada ubat spesifik yang bebetul mujarab untuk rawat vitiligo. Ingat tau! Setakat ni scientific findings memang tak dapat buktikan mana-mana ubat yang mampu merawat vitiligo. Jangan kecewa tau kalau ubat & supplement orang lain pakai ok, tapi kau pakai tak. Sebab kesannya depend pada respond immune masing-masing.

Still lagi ramai yang emel/komen tanya kat mana nak beli ubat-ubat yang aku pakai. Ok. Maafkan beta sebab lambat jawab. And buat pengetahuan korang, dah setahun lebih aku tak ambil apa-apa ubat/supplement untuk vitiligo ni sebab nak try natural & healthy way. Cewah.

So ni antara ubat yang pernah aku pakai.

1. Anti-vitiligo oil

Minyak dari TrueHerbals ni sebenarnya orang yang kasi free. Lepas habis guna 1 botol, aku try pi cari kat mana-mana farmasi memang tak jumpa. Boleh beli online je sebab ni imported brand. Disebabkan minyak ni based dia VCO (virgin coconut oil), makanya aku cari subtitute kepada minyak ni yang guna bahan asas yang sama.


2. Herba An-Nabaat

An-Nabaat. Bahasa Arab ni. Maksudnya tumbuh-tumbuhan. Ni la substitute untuk minyak yang tak dapat beli tadi. Brand ni muslim produk tau. Bukan vitiligo je, any sakit or masalah kulit yang lain boleh je refer kat doktor UPM ni. Lepas buat appointment, terus aku pegi rumah dia kat Bandar Baru Bangi. Sila la jenguk blog An-NabaatKalau ada apa-apa nak tanya boleh je direct contact DR. NURMAWATI SYAKRONITEL : 019-3917945.

3. Krim

Krim ni dari Klinik Pakar kulit KO. Memang femes emes klinik swasta ni. Cuba la search. Ubat ni aku nak bagitau harga aku pun tak tau sebab ubat ni pun insan yg menggelarkan dirinya as Aunty Rosni yang bagi kat aku. Lepas habis pakai 1 bekas ni, dah tak sambung. hehehehe.


Kat bawah ni pulak krim dari HKL. Kalau korang pegi hospital kerajaan, direfer ke bahagian pakar kulit, memang diorang akan bagi krim-krim ni.


Untuk siapa yang still tak tau, kat FB ada closed group vitiligo. Sekarang ni dalam group Vitiligo Bond Malaysia dah ramai. Semua sporting2. Boleh share/tanya apa je kat situ. Kat dalam group ni korang boleh jumpa macam-macam lagi ubat/supplement yang orang lain guna.

Siapa yang belum join lagi, jom la kita. Jangan malu-malu. Kita serupa. :)
Kisah-kisah pasal vitiligo yang lain korang boleh klik kat tab VITILIGO belah atas kiri kat blog ni.

15 February 2015

Hujung minggu di swimming Pool Presint 5, Putrajaya

Nak dating tengok wayang takde cerita best. Lagipun everey week mesti ada sesi exercise siket untuk mak buyong. Selalunya joging kat dalam Bukit Ekspo UPM, jalan-jalan dalam mall sambil cuci mata. Tapi dah bosan sangat dah semua tu. Sebab tu la semangat cari swimming suit aritu. Dah lama gila kot tak pegi pool sejak habis study!

Untuk perenang beginner macam aku ni, elok la asah lagi skill swimming kat pool. Selamat, takde ombak. Takde batu. Tapi mostly pool wajibkan swimming suit. Tu je la. Eh apa nak risau, swimming suit RM75 kan ada. Cepat pegi beli! kikiki.

Actually Putrajaya ada banyak pool. Sebab tak pernah pegi yang mana-mana, kami pilih yang paling dekat dulu, Pusat Marina Presint 5. Sebelah je dengan pullman resort. 

Bangunan Marina Putrajaya

Pool kat sini ada 4 session. Kalau tak nak ramai orang, sila pegi sesi awal. Pool indoor kot. Berbumbung. Entry RM5 dewasa. Kalau takut clash dengan swimming class ke, boleh la call 03-8888 0317 tanya pape yang patut. Strongman call sebab nak tanya cap & goggle wajib pakai ke tak. Katanya wajib tapi tengok suma yang terjun selamber je takde cap & goggle. 

First Session [09.00 am - 11.45 am]
Second Session [12.30 pm - 03.15 pm]
Third Session [04.00 pm - 06.45 pm]
Fourth Session [07.30 pm - 09.45 pm]

Sebab sampai awal, kitorang lepak kejap kat kafe. Iyeee, ada kafe. Tapi sebab dah makan before, tak order pape la. So takleh nak komen sedap ke idak. Tapi view kafe kat sini cantik sebab open air sebelah tasik. 


Kolam untuk dewasa. Tapi ramai je haaa bebudak terjun. 

Lepas tukar baju, apa lagi. terkuak-kuak la dalam tu. Pool kat sini ada 2 je. 1 untuk bebudak, 1 untuk dewasa ni haa. Dalam dia takat dada aku. Dia punya kedalaman tu sama je. Lantai pool ni tak descending makin lama makin dalam macam kat tempat lain. Not bad. Luas jugak. Yang bestnya air dia sejukkkk! Rasa macam mandi kat air terjun pulak sebab berbumbung. 

 Cak! Mak buyong dengan swimming suit baru. Jadi model tak berbayar pulak.

abah-to-be memerangkap coach renang I. 

Timing kitorang pegi memang syiok sebab tak ramai orang lagi. Bila dah sejam lebih berendam baru la orang start ramai. Bila dah ramai nak swimming pon dah tak best asyik eksiden je. Dah terketar-ketar rasa, perut pun rasa lapar balik, kami naik. Lepas tu haaa, rombongan cik kiah datang. Seriously kolam tu jadi padat. =_=

Rupanya kat sini bukan ada pool je. Pusat snooker, karaoke & sauna pun ada. 
Nextime boleh try ni. 

Toilet dia best. Aku suka. Siap ada hair dryer. Kesian strongman tunggu sampai setengah jam. hehehe. Sila salahkan hair dryer ye! and next weekend lepas raya cina cadangnya nak try pool kat presint lain pulak.

13 February 2015

Muslimah swimming suit RM75!

Niat nak pergi swimming lama dah. Tapi asyik dok tangguh je. Lagipun swimming suit elok je dok kat kampung. Lepas packing barang habis study dulu, mana pernah jenguk dah barang-barang dalam stor. Bila dah tersemangat nak swimming hujung minggu ni, my strongman dengan murah hatinya offer belikan swimming suit. Horeyy!

Lagipun perut dah besar. Confirm swimming suit lama dah tak boleh pakai. Bila google, mostly muslimah swimming suit paling murah RM170. Pastu sumanya tak boleh COD. Hmmm, mulanya nak pasrah je. Tetiba teringat pernah usha muslimah swimming suit kat Warta, Bandar Baru Bangi. FYI, kat warta ni tempat aku selalu cari jubah & tudung.

Round punya round, tak ada. Try pegi PKNS pulak. Yeyyyy! Jumpa! Tapiiiiii harga dia RM200! Tawar pun dapat kurang soploh hengget je. Hmmm, nak pasrah sekali lagi masa ni. My strongman pujuk takpela tak dapat swimming kat pool, kita pegi tempat yang tak wajib pakai swimming suit. Nak pegi mandi sungai, takut kes kencing tikus la, kes kepala air la. Pantai lak jauh. Nak pegi waterpark macam tak baloi pulak. Confirm banyak game aku tak boleh masuk sebab tengah pregnant.

Last-last balik dari Bangi aku gagah jugak google lagi sekali sebab tak puas hati strongman cakap pernah jumpa muslimah swimming suit bawah RM100. Last-last jumpa blog Pusat Borong Baju Murah. RM75 je uolss!!! Semua readystock. Yang bestnya even beli sehelai pun dapat harga borong. Boleh COD memandangkan owner ni kat Shah Alam je.


Pada aku, corak tak penting. Yang penting saiz & harga. Katanya swimming suit punya saiz ada sampai 6XL. Harga tetap sama. Phewww. Mana nak dapat? Not bad laaa corak dia. Ada dua tiga design aku berkenan. Lastly, aku pilih yang ni.


Sebenarnya aku paling tak suka kaler biru. Apa-apa barang, baju ke memang tak suka biru. Tapi sebab dalam banyak-banyak corak, rasanya yang ni paling cute & dapat cover kebulatan perut dengan keilusian coraknyeee. cewah.

Cop! Blog ni bukan jual swimming suit je. Banyak lagi kategori2 lain. Telekung, jubah, blouse, kids punya swimming suit. Haaaa, semua harga borong kot! Kakak ni tengah update lagi stock yang ada. So soon akan banyak lagi choice. 

Kalau berminat, pegi la usha-usha!

11 February 2015

Mommy to be: 5 bulan purnama

Chak!

Agak-agak dalam perut ni gegel ke boboi? Sebab degree kemalasan tu kalau ada instrument macam thermometer yang boleh ukur mesti bulb mercury tu dah pecah. Haritu buat buku merah baby baru 4weeks. Sekarang dah masuk minggu 21 dah baru nak jenguk-jenguk sini. Hehhh. T_T Maafkan beta.

Alhamdulillah, dipermudahkan semuanya sampai sekarang. Just 'malas' tu kalau datang tak boleh nak buat apa la. Tahap sampai nak minum air masak pun merangkak pegi peti ais punya malas nak bangun. Eeee, teruknya! Nasib baik strongman manjakan ai tawww. teheeeheee.

Firstime scan minggu 8 haritu. Kesian strongman tak dapat tengok sebab patient ramai. biasa la klinik gomen. Sila bersyukur dapat tengok baby. Aaaaa, dalam gambar ni macam ada lampu tidoq  pulak kan teman baby dalam tuh.

Hi. umur saye baru 8 minggu

Sekarang dah 5 bulan. Perut dah mula nampak. Jalan shoping barang dapur kat giant dah cepat mengah. Makan lebih sikit dah pedih ulu hati. Tidoq dah tak syiok. Duduk sat nak baring. Dah baring rasa nak duduk. Hemm, macamana mak rasa mengandung 6 orang. Eh. Tetiba.

Belom kira bab moody lagi. Sejak jadi mak buyong ni cepat nor sensitip. Sikit-sikit berayaq mata. touching sikit dah tangkap leleh. Dulu bila belom mengandung lagi, rasa cepat-cepat nak dapat baby. Bila dah mengandung, rindu pulak zaman huha. Apa punya perasaan nih?

Baby dah 5 bulan. Teringin nak pakai baju nikah balik. Sian baby masa nikah haritu dia tak merasa pakai baju lelawa. :p

Minggu lepas masuk minggu 20 scan lagi sekali. Kali ni siap minta izin dokter nak bawak strongman masuk sekali. Kesian dia teringin nak tengok baby. Nasib baik dokter baik. Dapat gak tengok baby dah lengkap ada tangan, kaki, kepala nampak mata suma. Nak cari jantina tak clear sebab baby dok gerak-gerak. Lagipon dokter kata ramai mak buyong lain dok nunggu lama. Kesian. Kalau nak tengok detail lagi, boleh la layangkan duit pegi scan 4d. Kalini punya gambar baby dokter screenshot tak nampak babynya. Gelap je. Ape la dokter nih. Macam tak ikelasss je. T_T 

Tak sabarnya nak pergi scan 4d nanti. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...