08 October 2015

Marathon: my pregnancy journey part II

Hai.
Jom sambung cerita!

Bila Jun menjelma, dup dap dup dap. Due date 19hb. Time cenggini dah start kalut google tanda-tanda nak bersalin. Hari-hari pulak tu! Tak jemu! Tak cukup lagi, tanya pengalaman member-member bersalin pulak. Tu tak kira tepon tanya mak lagi. Bila tepon mak, mak tanya:

"hang nak beranak ni sijil nikah pon tak hambik lagi!"

Ya Ampuuuuuun. Seriously! Aku dok tangguh-tangguh nak ambik sekali dah cukup 9 bulan baru nak pi hambik. Nak bersalin hospital mintak sijil nikah weiiii. Jangan nak buat lupa. Ostad kat pejabat agama siap perli:

"Memang ramai tak tuntut sijil nikah ni. Dari tahun 2010 pon ada. Maksudnya depa tak beranak lagi la kot nohhhh. Sebab yang mai tuntut sijil nikah semua pakat nak beranak."
Amboiiiii, ostadddd. -_-


Balik ambik sijil nikah naik tren. Memang buat pasai sungguh malam first anniversary. Konon nak celebrate lain daripada yang lain. Memang lainnnnn wa cakap lu. Kena la berletiaq sedaih dengan mak. Buatnya nak terberanak, tak ke haru? hehehe. Tapi alhamdulillah, semuanya selamat. Cuma pinggang la extra lenguh. Beli tiket onthespot. Seat katil dah takdak.   


Tunggu punya tunggu, 19hb pon tiba. Tapi takda tanda-tanda nak bersalin jugak. Hari due date tu aku siap pegi office macam biasa. Orang lain punya la suruh aku balik rehat banyak-banyak. Orang kata kan kalau banyak jalan, cepat sikit jalan bukak. Senang bersalin harapnya. Sampai ke malam aku & encik strongman nebes & tertanya-tanya. Bila baby nak keluaqqq nihhhh.

1 hari... 2 hari... 3 hari...
Hari ke 4 overdue, aku still tak rasa apa. Pegi klinik desa check up macam biasa. Nurse check jantung pakai alat macam mikrofon tu dia kata jantung baby macam slow. Usik-usik pon slow jugak. Terus refer ke Hospital Selayang.

Sampai hospital, nurse buat CTG. Setengah jam baring atas katil sampai terlelap. Jantung baby turun naik pattern dia. Doktor check jalan. Nasib aku baik dapat doktor perempuan. Tu pun segan yang amat nak bukak kaki. -_-' 

Alhamdulillah, dah bukak 2cm! Still tak rasa any contraction. Doktor kasi balik rumah dulu & bagi masa seminggu untuk tanda-tanda. Malam tu kak ipar suruh tidur kat rumah dia sebab dekat dengan hospital. Dia ada rasa yang aku deliver awal. 

23hb; 6 Ramadhan; 3am
Aku bangun sebab nak berak. 2x ke toilet ceri-beri. Lepas kosong perut, aku start rasa cramp kat perut. Bila cramp tu datang, sakit dia sampai aku tak boleh berdiri tegak. Tiap 15minit rasa. Sah contraction! Kejut encik suami, terus kami ke hospital. 

Maka bermulalah episod pertarungan nyawa aku yang pertama...