05 March 2015

Vitiligo: Update tahun ke 8

Hai.

Masuk tahun ke 8 hidup 'bersama' vitiligo. Dan masuk tahun ke 3 tak consume ubat or supplement untuk dapatkan balik warna pigment kulit asal.

Dulu kalau tak touch up muka jangan harap la nak langkah pintu keluar rumah. Tapi sekarang tak. Dah tak da rasa down or malu sangat appear kat public dengan vitiligo. Even ada rasa bangga bila aku dapat expain detail pada sapa-sapa yang tanya. Kalau dulu, bernanah jugak la dalam hati.

Ada good news!
Dah 6 bulan preggy, tompok putih area mata & hidung repigment balik ah. Area mata kanan & hidung paling ketara repigment. Alhamdulillah. Happy gila. Tiap kali ngadap cermin tersengih je tmacam tak percaya kaler kulit macam grow slowly back!

Boleh tunjuk gambar kat area muka je la. Actually tompok putih kat lutut & bahu paling banyak improved. Saiz tompok putih dah mengecik.


Wallahualam atas sebab apa pigment kulit reproduce. Sebab dah 2 tahun tak consume apa apa ubat or supplement. Mungkin long term effect ubat yang pernah pakai dulu. Mungkin cara makan lately ni berubah sebab preggy. Mungkin perubahan hormon sebab preggy. Mungkin.

Tapi buat masa sekarang niat memang tak nak ambik any supplement/ubat. Mohon Tuhan kuatkan semangat untuk aku kekalkan healthy lifestyle sekarang dengan bantuan my strongman. Healthy lah sangat. Kadang-kadang terbabas jugak. Kikiki.

Apa-apa pun, syukur ada tanda baik.
Dan sememangnya will update any news on my vitiligo. :')

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...