02 March 2015

Mommy to be: Firstime minum air gula (MGTT)

Hai.

Dah masuk 6 bulan. Alhamdulillah. Muka pun dah tembun. Emmm sukala camera lenovo s920 ni. Sentiasa buat selfie I cantik. tak pakai camera 360 pun. Hahaha. Tetiba.


Masa awal-awal bulan haritu nurse dah cakap kena buat MGTT (Meal Glucose Tolerance Test) sebab ada kencing manis history dalam family. Dulu pun mak cerita dapat kencing manis masa pregnant. Tapi nurse tangguh sesi minum air gula ni sampai betul-betul hilang alahan. Kalau minum air gula awal-awal kang muntah sia-sia je. So kes aku, dah masuk 6 bulan baru kena minum.

Tapi ikut cerita kengkawan preggy yang lain, ramai kena minum air gula masa 1st trimester sebab berat naik mendadak. Haaa tu satu tanda tuh. Ce korang selak-selak area belakang buku pink tu ada suggestion untuk penambahan berat yang sihat & basic tips kena jaga sepanjang mengandung. Jangan ikot napsu makan sangat.

Sebenarnya mostly ibu-ibu mengandung memang tend untuk dapat kencing manis jenis Gestational Diabetes sebab perubahan hormon masa mengandung buat badan kita kurang sensitif dengan level gula dalam darah. Selalunya lepas mengandung GD ni hilang. Tapi jaga-jaga. Kena control jugak kalau tak jadi macam mak. Lekat ada kencing manis sampai sekarang.

Prosedurnya kena puasa malam sebelum minum air gula start 10pm. Datang ikut temujanji, ambik darah then minum air gula segelas. Aku imagine 75gm air gula dalam cawan kecik. Sekali tengok hampir full cawan besar kot!

Dah bila tengok teringat ingat citer orang dok cakap minum air gula ni kang muntah la, nak pitam la hape la. Sebab mindset nak balik cepat, bismillah... Minum!


Ibu-ibu sekalian, rasa dia tak lah seteruk yang dibayangkan. Memang tak nafi la rasa manis dia sampai sakit tekak, dengan air dia yang suam-suam kuku & takda perisa. Tapi believe me. Air tin stroberi F&N lagi manis!

Lepas minum memang rasa pening & mengantuk. Sugar crush. Ye la berapa jam puasa tetiba hadap benda over manis. Normal. Bertahan ye. Tak lama, lepas skroll2 facebook, instagram, main candy crush selama 2 jam, ambik darah sekali lagi then boleh la cover balik minum air masak banyak-banyak.

Sebenarnya antara benda yang orang takut-takutkan aku dulu adalah sesi minum air gula ni. Tapi mindset kena kuat. Tak nak repeat minum kan. So face it. Jangan takut sangat minum air gula. Selama ni togak air pepsi la coke la soda la boleh pulak kan. Tu lagi banyak gula. hahaha

2 comments:

  1. Wife saya hari ni buat MGTT, kandungan 9 minggu. Dah selesai MGTT, result tak dapat lagi. Hopefully normal.

    ReplyDelete
  2. Do you prefer Coke or Pepsi?
    PARTICIPATE IN THE POLL and you could get a prepaid VISA gift card!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...