25 September 2014

PIRATE FITNESS DEADLIFT CHALLENGE


Assalamualaikum wbt....


Yeahhh,, Tora datang lagi dengan pintu hikmat!! Hahaha.. Amacam guyz? Dah lame gua tak up entry baru,, mesti rindu dekat gua nih. haha. (sila muntah)



Awal mula pertama mula, gua nak berkongsi nieh yang gua sebok sampai tak dan jari jemari ni nak tekan papan kekunci haa..



Dan di kesempatan ini, gua turut nak berkongsi kenangan manis dengan uollz mengenai deadlift challenge yang gua join bebaru ni dekat pirate fitness serdang. Hahaha.. Alhamdulillah gua merangkul nombor 1 dalam challenge tersebut (alahai, event kocikk jo)... 



Deadlift challenge tu divide by weight catagory, ala-ala powerlifting la.. Which consists of 4 catagories namely as 65-75kg, 76-85kg, 86kg and above, Open Catagory... Tapi organizer dy pon not bad la.. Sume tersusun. So, ni dia beberapa foto yang ade yang dapat gua kongsikan ng uollz. ^_^


with the Malaysia's finest powerlifter, Muaz

Me deadlifting 200kg (including bar)- Winner under open catagory -

Wit my lifting partner! Adli a.k.a BOB

Barisan pemenang Deadlift challenge 

15 September 2014

Vitiligo Bond Malaysia - Facebook Group

Lama tak share pasal vitiligo. Ada good news! hehehe, Good news tu nanti simpan kat next entri. Entri kali ni aku nak promote lagi sekali facebook group satu-satunya kat Malaysia ni yang mengumpulkan 'insan terpilh' ataupun 'orang-orang istimewa': VITILIGO BOND MALAYSIA.

Group ni mula-mula aku masuk tak sampai 20 orang pun. Kira aku antara senior dalam group ni la. wahaha. Tapi sekarang, dah nak cecah 300!!! 


Sesiapa yang kat luar sana yang senasib dengan kami, jangan malu-malu request masuk group. Kat sini kita semua sama. Boleh share masalah, kongsi pendapat, tukar-tukar pandangan bla bla bla... Jom!

13 September 2014

Pengantin tak cukur kening, tak pakai bulu mata palsu.


Diriwayatkan oleh Al-Bukhari, Muslim dan Abu Daud yang menerangkan bahawa Rasulullah saw bersabda bermaksud:

“Allah melaknat wanita-wanita yang mencabut bulu kening atau bulu muka (al-Namisah) atau meminta orang lain mencukur atau mencabut bulu keningnya (al-Mutanammisah), wanita yang mengasah gigi supaya kelihatan cantik.


Choiiii! mata kau dah cukup cantik. Tak payah crop sana sini!

Walimah sebelah perempuan make-up tak ada masalah. Sebab sepupu yang make-up kan. So dari masa aku lantik beliau as mak andam aku dah pesan apa yang aku tak nak. Setel! Tapiiiii, walimah sebelah lelaki aku tak dapat nak kawtim awal-awal dengan butik andaman. 

Sekarang zaman semua dah tau cukur kening & pakai bulu mata tak boleh. Aku memang rasa tak best masa nak tolak cukur kening & pakai bulu mata. Nasib baik masa tu bff aku tolong panggilkan broscience. Broscience cakap nak garang siket terus tak jadi nak cukur kening & pakai bulu mata. Sepanjang sesi make-up broscience dok tunggu makcik ni mengandam. tu tak boleh. ni tak boleh. Wahaha. 


Sepatutnya veil ungu yang aku pakai tu adelah tudung dari butik. Memanglah besar. Jarang nak mampos! Tudung grey adelah tudung sendiri yang aku bawak. Lagipun aku memang bukan peminat shawl.Tudung petak tetap dihati. Pakai je. Mak andam tak boleh cakap ape. Kau punya majlis.

Lagi satu. Ada ke pesen letak rantai luar tudung. Mak andam sempat letak 10saat je. Pastu aku mintak bukak. Dah la berat. Tak selesa. dan yang paling penting, TAK SESUAI LANGSUNG okey pakai rantai luar tudung.

Tips nak tolak cukur kening & pakai bulu mata:

1. SUAMI! yes! Para suami! 
Firstly make sure mak andam bini kau adalah 'MAK' andam. bukan celup2. Sanggup keeee laki lain sentuh2 pipi, bibir mulus bini kauuuuuu. Walaupun gerak lentok gaya semua kalah perempuan sejati, tapi beliau tetap LELAKI! 

2. SUAMI! Yes! Para suami again! 
Musti tegas. Bagitau siap-siap kat mak andam apa yang kau tak nak, apa yang kau nak. Nak request color pun boleh. Apa nak risau. Kita bayar upah kan??? Lagipun, kau ada kuasa veto untuk cakap 'tak boleh'.

3. SUAMI! Yes! Panggilan akhir untuk suami!
Teman la bini kau disolek dari awal sampai habes. :)

4. Pilihan di tangan awak, pengantin. Bukan di tangan mak andam.
Sekian.

Lain-lain foto by Wong Loro Production - Pakej fotografi student price!














05 September 2014

REVIEW NOVEL: KAMAR SUTERA & PERMATA YANG HILANG KINI DIJUMPAI

Jarang-jarang aku buat review novel. Maksudnya aku jarang-jarang baca buku! Wahaha. Bukannn. Ada certain novel/buku je yang boleh memikat hati. Dan selalunya aku akan sangkut dengan writer sampaikan tertunggu-tunggu next novel. Antara novelis yang aku suka Ramlee Awang Mursyid, Hlovate dan yang terbaru sekarangggg HAMKA KERETA MAYAT!

Aku adalah silent reader blog Hamka sebelum beliau cetak buku lagi. Sila kagum dari jauh! Just,
serious masa aku baca 2 bijik buku ni, aku tak tau 'judul' buku ni sebenarnya bukan version asal. Lepas baca, aku gayaknya sangat polos ini google nama buku. Siap google hang! Serious aku tak tau Kamar Sutera & Permata Yang Hilang adalah buku panduan untuk 'orang dewasa'. Dan aku tergelak terbahak-bahak bila Hamka letak judul prekuel kepada Kamar Sutera Permata Yang Hilang 'KINI DIJUMPAI'. 

Inai masih dijari, buku HAMKA tetap dihati. WOHA!

Aku suka gegila baca sebab:

1. Bila baca 2 buku ni seolah-olah bukan tengah membaca. Tapi tengah dengar buku ni bercerita. Ha! Camna gayanya???

2. Kalau mengatuk, baca 2 buku ni confirm mata segaq bugaq bak hangggg!

3. Sambil baca, tengah gelak-gelak adakala boleh 360 termenangis. Nangis sentap! Sentap mak nakkk!

4. Banyak ilmu walaupun ayat semu nak poyo je dalam 2 buku ni.

5. Aku tak tau nak cerita macam mana. Hangpa cari je dulu buku ni baru faham apa yang aku rasa. Ada lagi 2 buku Hamka yang aku tak dapat beli lagi. OTW!

p/s: Kalau aku beli 2 buku ni lebih awal, bagi mak abah baca, mesti aku dapat kawen laaaagi awal! WOHA!

04 September 2014

THIS ARTICLE YOU MUST READ! - 7 things do not do after meal - Broscience

Assalamualaikum wbt,

Huarghhhhhhhhhhhhh.. gua kembali lagi dengan artikel nonsense gua. hahaha.. ari ni ada cikit rajin mau update entry (jgn tanye nape ayat gua macam bangla.. koz gua baru je balik kije nieh.)

nahh,, berdasarkan tajuk entry gua ari ni,, TUJUH PERKARE YANG KITE JANGAN BUAT SELEPAS MENTEKEDARAH

1. Jangan merokok- hahaha,, as we know, merokok membahayakan kesihatan. benda ni dah terlalu umum, so malas gua nak criter panjang al lebar,. stay fit, stay healthy guys

2. jangan makan buah selepas makan- okeh, uols pon da bace entry gua seblom ni, pasal makan buah sebelum makan nasik rite? amalan Rasulullah tuuu.. so amalkan lah ia insyaAllah tubuh sihat badan cergas

3. Jangan minum teh semasa makan- Okeh, ni pembelajaran agak baru untuk gua dan kawan2 readers skalian. mengape perlu dielakkan? bkoz daun teh mengandungi asid yang tinggi. asid ini akan mengakibatkan protein dalam makanan yang kita consume everyday menjadi keras dan sukar untuk di hadam. nah, jadi macam mane nak minum teh lpas nie??? hahha, relax, minumlah sekurang kurangnya satu jam selepas makan. ini kerana untuk memberi ruang kepada protein itu di cernakan

4. Jangan longgarkan tali pinggang anda!- hahhaha.. agak kelakar, tapi inilah hakikat. mengape pulak makan kne mengene dengan tali pinggang?? Ia nya habit yang buruk bukan kerana ia menyebabkan usus terbelit atau sumbat (seperti yang selalu orang2 dulu kata) tapi ia sebagai indicator yang menunjukkan kita dah over eat!!! Jadi makanlah berpada pada.. back to basic, berhenti sebelum kenyang..

5. Jangan Mandi selepas makan!- Mandi selepas makan akan meningkatkan aliran darah ke tangan, kaki dan badan. Oleh itu, jumlah darah di keliling perut akan berkurang yang mana akan melemahkan sistem penghadaman kita.

6. Jangan berjalan directly selepas mentekedarah!- Berjalan selepas makan bukanlah kardio yang bijak untuk anda lakukan. Diz will lead to indigestion inside our stomach. In case kalo uols da menggeletek sangat nak wat kardio, berjalan lah at least sejam setengah selepas makan, ok?

7. Jangan tidor lepas makan!- Hahaha yang last ni gua malas nak ulas pulas panjang panjang. Lu pikirla sendiri. hahaha.. Bkoz makanan memerlukan at least 4 jam untuk complete digest dalam perut. Jika kita tidur ketika ia belum sempat di hadam, di khuatiri akan menyebabkan jangkitan di intestine (intestine kotor juga punca kentut bau lubang jamban kayyy..) dan gastric.

Datz all folks. stay fit stay strong guys.

Create that stronger version of you!




Pakej Fotografi - Student Price!!!!


Haaaaa... tuuudiiiaaaaa...
Student price pakej fotografi dari Wong Loro Production. Mana mau cari??? Sila klik laju-laju FB diorang. Siapa yang tak reti nak posing bagai jangan risau. Photographer memerangkap ex-schoolmate aku ni akan hilangkan ketidakretian korang. Muahaha.

Masa majlis resepsi sebelah lelaki, aku puas hati guna khidmat Wong Loro Production ni. Tengok teaser diorang letak kat FB je dah buat aku tak duduk diam tak sabar tunggu DVD sampai nak tengok gambar-gambar lain.








Gambar lain-lain akan menyusul nanti kayyy. Sekian.

01 September 2014

How to eat right?? - Broscience

aassalamualaikum wbt.

salam merdeka uolss..hahaha setelah sekian lame gua tak update info kat uol mesti uol dahagekan info2 bermanfaat dari gua kn hahaha (cis, poyo sungguh beta)..

orait.. based on the above mentioned (ayat skema email ke bos gua tym keje), how to eat right????
when to eat right?? what to eat???

sume-sume ni kite acap kali tanye dalm hati (malu nk tnye yang pkar, koz xleh trime idea n ilmu dorg) sehubungan dgn #ketidakpandaian dan #kesombongan itu, maka terbitlah ajaran2 sesat seperti makan nasik jadi gemuk... skip meals,. etc..

well ladies and gents,, the best way to plan ur eating schedule very easy, juz follow Prophet Muhammad (pbuh) on his way of eating. sume nye sudah lame termaktub dalam hadis2 dan cerita dari sahabat2 baginda.

Below are some of examples that u can follow to start up ur healthy lifestyle:


1. Baginda owes starts wif fruits first before go to heavy meals.
- Sebagaimane yg kita ketahui, buah sememangnye kaye dgn serat/ fibres. Bende alah ni la yg menyebabkn perut trase penuh dan knyg. Oleh kerana kte sudah pon mengunyah buah2 terlebih dahulu, maka, perut sudah mula stabil, dan kurg lapar, oleh itu, nafsu serakah nak mentekedarah nasik selambak pon hilg. hehehe.. so nasik yg slame ini sering di persalahkn menjadi punca kegemukan kini tidak lagi menjadi mangsa keadaan.

2. Baginda gemar memakan roti yang di perbuat dari gandum asli (whole grain wheat)
- Apekah beza antara tepung gandum proses dan gandum asli?? Whole grain ni mngndungi protein, serat dan vitamin E yg tinggi berbanding proses yakni bermaksud dpt mengurangkan risiko sakit jantung, serta paras kolestrol dalam bdan.

Dalam satu riwayat lain menurut Abu Daud, Yusuf bin Abdullah bin Salam ra meriwayatkan, “Aku melihat Rasulullah SAW mengambil sekeping roti gandum dan diletakkan tamar di atasnya dan memakannya”.

3. Baginda gemar meminum madu

- Baginda mengamalkn meminum air yang di campur sedikit madu setiap pagi bagi menghindarkan segala penyakit.

“Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya ada ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan”– (An-Nahl: 68-69).

4. Rasulullah melarang meninggalkn makan malam.

-Tadaaaaaa... ni la part yg paling gua nak highlitekn... JANGAN SKIP MAKAN MALAM. Baginda makan malam sebelum terbenam matahari yakni maghrib ini kerana makanan mengambil masa at least 4jam untuk di hadam. melalui makan malam, ia mampu memberi tenaga untuk bertahajud dan qiam pada waktu malam.
Ni contoh meal gua tym tgh cutting- home made patty (nak try boleh pm gua) served wit sweet potatoes 

FYI, when we skip our dinner, we tends to lower our metabolic rate which we did not wanted that to happen. Ini kerana apabila tiada sumber makanan yg masuk ke dalam perut, maka badan akan mula membakar otot2 sbgai pengganti sumber tenaga. nah,, lantas otot mula mengecut dan metabolisme merosot. At least take oats as ur dinner along with fruits. Gua sarankan uols amek makanan yang rendah gi seperti beras perang, roti whole grain sebagai bahan gantian yang sesuai d waktu malam.


5. Berpuasa.

- Allahurabbi.. besar sungguh manfaat berpuasa sunat Isnin Khamis rupa2 nya. hehe.. Nak thu mengapa? Ini kerana amalan intermittent fasting ini juga dpat membakar jumlah kalori yg besar dalam satu2 masa (diikuti dgn makanan yg sihat dan jadual workout yg betul). Rasulullah telah terlebih dahulu mengkaji nya, dan tinggal kita sahaja untuk mengikuti nya. ^_^

6. Baginda mengamalkn banyk meminum air


-Adab2 ntuk minum: memegang gelas dengan tangan kanan dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Pernah tak uol bace mengenai isu ini, JANGAN TIUP MINUMAN YANG MASIH PANAS? Tapi knaper ea? Haa meh gua nk ceghita::

Ok, time air panas, ia mengeluarkan wap2 air (H2O) hasil tindak balas heat exchange (pertukaran haba). mase darjah 6, kite blaja, kite sedut oksigen dan hembus karbon dioksida betul? (wahhh cam cekgu sains je beta). Jadi, hasil reaction di antara wap air, H2O dan CO2 menghasilkan H2CO3 (which is carbonic acid) yg sgt lah merbahaya jika kita hidu... masuk ke rongge hidung kau,.. haaa.. tak ke efek kesihatan.. MEngikut riwayat dari para sahabat, 
Rasulullah juga gemar meminum minuman yang sejuk.. :)

No kfcs, no mcds, no f***** fast foods. 

Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi menjamah makanan, minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Meminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian wajah dan awek muda.

Tooo diaaaaa... Ekceli berlambak lgi gua nak share, tpi terlalu banyak, ni just a basic needs for thoz who want to change their lifestyle and eating habits. Stop eating garbage folks.. change ur way of eating. Remember, 70% eating, 30% workout only.

Eat clean.. Live ur life to the fullest
Create stronger version of u!
Adios!



Never giv up. Stay strong, stay fit, stay alive! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...