01 September 2014

How to eat right?? - Broscience

aassalamualaikum wbt.

salam merdeka uolss..hahaha setelah sekian lame gua tak update info kat uol mesti uol dahagekan info2 bermanfaat dari gua kn hahaha (cis, poyo sungguh beta)..

orait.. based on the above mentioned (ayat skema email ke bos gua tym keje), how to eat right????
when to eat right?? what to eat???

sume-sume ni kite acap kali tanye dalm hati (malu nk tnye yang pkar, koz xleh trime idea n ilmu dorg) sehubungan dgn #ketidakpandaian dan #kesombongan itu, maka terbitlah ajaran2 sesat seperti makan nasik jadi gemuk... skip meals,. etc..

well ladies and gents,, the best way to plan ur eating schedule very easy, juz follow Prophet Muhammad (pbuh) on his way of eating. sume nye sudah lame termaktub dalam hadis2 dan cerita dari sahabat2 baginda.

Below are some of examples that u can follow to start up ur healthy lifestyle:


1. Baginda owes starts wif fruits first before go to heavy meals.
- Sebagaimane yg kita ketahui, buah sememangnye kaye dgn serat/ fibres. Bende alah ni la yg menyebabkn perut trase penuh dan knyg. Oleh kerana kte sudah pon mengunyah buah2 terlebih dahulu, maka, perut sudah mula stabil, dan kurg lapar, oleh itu, nafsu serakah nak mentekedarah nasik selambak pon hilg. hehehe.. so nasik yg slame ini sering di persalahkn menjadi punca kegemukan kini tidak lagi menjadi mangsa keadaan.

2. Baginda gemar memakan roti yang di perbuat dari gandum asli (whole grain wheat)
- Apekah beza antara tepung gandum proses dan gandum asli?? Whole grain ni mngndungi protein, serat dan vitamin E yg tinggi berbanding proses yakni bermaksud dpt mengurangkan risiko sakit jantung, serta paras kolestrol dalam bdan.

Dalam satu riwayat lain menurut Abu Daud, Yusuf bin Abdullah bin Salam ra meriwayatkan, “Aku melihat Rasulullah SAW mengambil sekeping roti gandum dan diletakkan tamar di atasnya dan memakannya”.

3. Baginda gemar meminum madu

- Baginda mengamalkn meminum air yang di campur sedikit madu setiap pagi bagi menghindarkan segala penyakit.

“Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya ada ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan”– (An-Nahl: 68-69).

4. Rasulullah melarang meninggalkn makan malam.

-Tadaaaaaa... ni la part yg paling gua nak highlitekn... JANGAN SKIP MAKAN MALAM. Baginda makan malam sebelum terbenam matahari yakni maghrib ini kerana makanan mengambil masa at least 4jam untuk di hadam. melalui makan malam, ia mampu memberi tenaga untuk bertahajud dan qiam pada waktu malam.
Ni contoh meal gua tym tgh cutting- home made patty (nak try boleh pm gua) served wit sweet potatoes 

FYI, when we skip our dinner, we tends to lower our metabolic rate which we did not wanted that to happen. Ini kerana apabila tiada sumber makanan yg masuk ke dalam perut, maka badan akan mula membakar otot2 sbgai pengganti sumber tenaga. nah,, lantas otot mula mengecut dan metabolisme merosot. At least take oats as ur dinner along with fruits. Gua sarankan uols amek makanan yang rendah gi seperti beras perang, roti whole grain sebagai bahan gantian yang sesuai d waktu malam.


5. Berpuasa.

- Allahurabbi.. besar sungguh manfaat berpuasa sunat Isnin Khamis rupa2 nya. hehe.. Nak thu mengapa? Ini kerana amalan intermittent fasting ini juga dpat membakar jumlah kalori yg besar dalam satu2 masa (diikuti dgn makanan yg sihat dan jadual workout yg betul). Rasulullah telah terlebih dahulu mengkaji nya, dan tinggal kita sahaja untuk mengikuti nya. ^_^

6. Baginda mengamalkn banyk meminum air


-Adab2 ntuk minum: memegang gelas dengan tangan kanan dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Pernah tak uol bace mengenai isu ini, JANGAN TIUP MINUMAN YANG MASIH PANAS? Tapi knaper ea? Haa meh gua nk ceghita::

Ok, time air panas, ia mengeluarkan wap2 air (H2O) hasil tindak balas heat exchange (pertukaran haba). mase darjah 6, kite blaja, kite sedut oksigen dan hembus karbon dioksida betul? (wahhh cam cekgu sains je beta). Jadi, hasil reaction di antara wap air, H2O dan CO2 menghasilkan H2CO3 (which is carbonic acid) yg sgt lah merbahaya jika kita hidu... masuk ke rongge hidung kau,.. haaa.. tak ke efek kesihatan.. MEngikut riwayat dari para sahabat, 
Rasulullah juga gemar meminum minuman yang sejuk.. :)

No kfcs, no mcds, no f***** fast foods. 

Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi menjamah makanan, minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Meminum air sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian wajah dan awek muda.

Tooo diaaaaa... Ekceli berlambak lgi gua nak share, tpi terlalu banyak, ni just a basic needs for thoz who want to change their lifestyle and eating habits. Stop eating garbage folks.. change ur way of eating. Remember, 70% eating, 30% workout only.

Eat clean.. Live ur life to the fullest
Create stronger version of u!
Adios!



Never giv up. Stay strong, stay fit, stay alive! :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...