19 August 2014

GLYCEMIC INDEX (GI)- broscience

itz been a while folks. ngehehe.. skang baru gua dapat mase nak update penulisan gua..okeyh, berdasarkan tajuk di atas (macam karangan dak darjah 3 plak..koh3) gua nk highlite kan kt uoll tentang glycemic index aka G.I.. Haaa ni bukan GI Joe kayyy.. ni lahhh penentu pade kadar penyerapan glukosa di dalam badan manusie..

fez of all,, sape tahu maksud GI?? angkat tangan cepat!


Sape tahu angkat tangan!
ALkisah Pakcik GI
Glycemic index mengikut definisi ialah ranking untuk karbohidrat meningkatkan paras gula di dalam darah (glukosa) dari skala 0-100. 

ok kalo terlalu komplikated, senang cter, GI ni indicate kadar penyerapan karbo untuk bertukar menjadi tenaga yang mana boleh terus di gunakan untuk bekerja. ada paham?? ~angguk skettt... 

as an example... GI pisang is around 52.. Manakala beras putih sekitar 44. Ini bermakna, pisang lebih cepat di serap di dalam darah untuk menjadi tenaga, dan membolehkn kita melakukan kerja

Penting bebenor ke bende alah ni???
pemilihan makanan yang mengandungi GI tinggi dan rendah sangat penting lagi2 jika dalam merangka jadual senaman. ini sangat mempengaruhi performance seseorang (xkira la hampa workout ke kerja ke). 

if korang takde source energy yang cepat akan berlaku pelbagai masalah, contohnya lembik,, xlarat,,terhegeh2 dsb. haha

Camane nak check GI dekat makanan??

Well,, ade encik google kan, google je la.. hahaha.. Nope seriously.. kne rajin usha n bace d website2 official or wiki pon bolehh... 


Tapi sekarang gardenia by far is the best nutrition bread la. Cube check dekat belakang roti diorang. latest dah ade GI indicator. So uoll leh check. Start makan roti whole grain by noW! Jangan tangguh2 lagi kayy bros n gurls.
GI scale
Kesan dan Akibat

Bad choices of carbs you take, will lead to problems such as sugar crash (akan di utarakan kemudian di entri yang berlainan).

So pick ur carbs wisely folks. on the next entry will try to simplify more topics just for the sake of our health. Datz all, stay tune for more facts and myths ^_^



Adiosss amigos.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...