25 February 2013

Bloat

'Bloat' atau bahasa pasarnya kembung perut commonly jadi pada lembu atau kambing atau khasnya haiwan yang diklasifikasikan as ruminant.

Perut ruminant menghasilkan gas hasil daripada pencernaan makanan dan normally gas ni keluar sendiri bila diorang belahak. Maksud aku sendawa. Jangan tanya aku macamana lembu sendawa. HAHA. Tapi disebabkan masalah-masalah tertentu, gas ni tak boleh dikeluarkan dan mengakibatkan kembung perut atau 'bloat'. Faham kan?

Lembu yang tengah kembung perut. Nampak tak sebelah kiri perut dia kembung? Kembung sebelah yakni pada kedudukan 'rumen'. Kembung dia memang pelik. Memang senang nak detect.

So macamana nak setelkan masalah ni? kita kena keluarkan angin tu kalau tak lembu/kambing kita boleh mati. Theoretically, 1 cara hebat yang buat anda feel seorang doktor adalah dengan menggunakan sejenis jarum special macam dalam gambar kat bawah ni.

sumber: Google

Tapi aku dapat belajar 1 cara sempoi kat ladang ni. Tak menyakitkan lembu dan tak memerlukan kos yang tinggi untuk beli jarum special tu. Just guna batang paip then jolok ikut mulut through trachea direct ke rumen. Then tekan perut lembu sampai keluar angin. Tapi jangan main jolok je. Silap jolok masuk esophagus innalillah lembu korang.

Nampak tak? Maap kalau tak clear. Aku tengah berlari masa snap gambor ni. HEHE

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...