29 October 2013

Lalat drakula

Pernah tengok lalat drakula?

Aku pun firstime jumpa lalat hisap darah. Seriously hisap darah. Bukan darah lembu je, darah orang pun dia hisap jugak. Seriously sakit kena gigit dengan lalat ni. Lagi sakit dari kena gigit nyamuk. Tengok la perut lalat ni. Kembung dengan darah.


Tengok geram je dok melekat kat lembu. Bila lalat dah kenyang, diorang macam terbang lambat sikit. Agaknya tengah bawak perut yang memboyot kan. Time ni la sedap makan penampar aku. Takat dua tiga kali mampu la aku tampar. Dah tu larat ke nak menampar lalat untuk 170 ekor lembu?!




27 October 2013

overview tempat den koje

Bukan senang ghupenyer nak buat review. Buktinya post ni terperam berapa kurun entah. Hadoi laaa. Nak susun ayat supaya korang senang faham macam baca ABC. Takut nanti dok cerita pungpangpungpang satu habuk pun tak faham kan. Nak bawak datang melawat sesaja certain orang je boleh jelajah masuk with official letter. Family aku datang haritu pon boleh nengok dari atas office tu je. Sobs. 

As mentioned before, aku keja kat Linggi, N9. Ofcourse ladang ni kat Linggi ye dok. Tepi jalan utama, atas bukit. July13 lembu masuk. Aku start keja Ogos13. Baru sesangat ladang ni bukak. Dari tepi jalan kalau observe betul-betul boleh la nampak bayang 2 bangunan putih ni.Sebelah kiri rumah staff, Sebelah kanan office. Office tingkat atas. Yang kat bawah tu galeri. In future. Maybe 5 tahun lagi ladang ni dibukak untuk public. Sekarang ni galeri tu jadi padang balapan anak-anak staf. HAHA. 


Here we come! Kata bos ni la kandang lembu terrrrrpanjang kat Malaysia. Total lembu sekarang baru 170. InsyaAllah Jan14 ada batch baru masuk. Yes, lembu kat sini makan-tido je dalam kandang. Tak keluar meragut sebab ladang ni pon takde padang ragut. Makanan diorang 100% kitorang bancuh. And you know what, sekarang ni cuma ada 6 orang pekerja je including me! Yes, 6 orang je. Dan yang paling hebat aku sorang je kaum hawa di sini. Sobs lagi sekali.


Satu lagi part penting, milking parlour/tempat perah susu. Kat sini la aku bertapak dari pukul 4.30am. Kalau nak tau kenapa ayam belum berkokok pun dah kena perah, lain entri, k. Aku explain seringkas yang boleh without bio-terms. Perah susu semua pakai mesin. Boleh kata semi-auto. Kat sini semua 3in1 punya keja. Sambil perah kena check mana yang sakit, buat rawatan, inject hormon/vitamin sebab kat sini je la boleh detect lembu one by one. Kalau dah diorang lepas dalam kandang, meroyan kau nak cari.


2 gedabak kat bawah ni tangki susu. So far, hasil susu ladang ni tokey ladang aku praktikal dulu yang beli. Boleh cari product 'Farm Fresh' kat tesco/giant/aeon. Seminggu 2x susu akan dihantar ke kilang. 


Satu sudut dalam gudang makanan. Kat sini la sorang pembuat makanan berhempas pulas masak untuk lembu. Yup, sorang je yang bancuh makanan. Kalau nak compare ladang aku praktikal dulu pakai sampai 20 orang kot. Semuanya sebab teknologi.


Yang hijau gedabak ni mixer makanan. Campak semua bahan, tunggu dia gaul-gaul then tekan 1 butang kau jalan je sepanjang kandang, makanan akan terhidang. Nadi ladang mixer ni. Kalau buat spoil, spoil la satu ladang.



Kandang anak lembu yang tak berapa proper sebab menyusahkan aku nak bagi susu kat anak lembu. Time aku praktikal dulu anak lembu dalam individual cage, siap ada stand untuk botol susu. Tapi kat sini aku kena suap then tunggu sekor2 habis minum susu. Boleh bayang tak macamana aku kena serbu dengan 20 ekor anak lembu. Sobs.


Kat bawah nun, makmal. Tapi atas sebab tertentu, makmal ni jadi rumah bebudak bujang laki. Sebelahnya, kandang yang macam siap tak siap ni katanya untuk pejantan. Still dalam binaan.


Itu je la kot secara overall nya ladang tempat aku keje. Tak tau la berapa lama aku bertahan kat ladang ni. (nada tak ikhlas keje) HOHOHO.

24 October 2013

Im a cowgirl!

2 bulan aku menyepi hoihhhh. Kesian. Kesian.

Ni dia la orang kata your life change completely when you start working. Aku ni dikejutkan dengan budaya la ni. Haru semua aktiviti online aku sebelum ni. Facebook ja la mampu aku bukak seminit dua. Alhamdulillah, 2 bulan masuk alam pekerjaan, dah mula nak stabil life aku. Ni dah boleh update blog kira ok la kannnn. 

Ingat lagi aku interview kat Linggi, N9 haritu?
Dengan izin Yang Maha Pemurah, dah hampir 3 bulan dah pun aku bertahan kerja kat ladang tenusu ni. Yup! Im a cowboygirl! 

Kali kedua aku terjelupuk dalam bidang yang aku kata benci. Dulu kata masa nak praktikal takmau praktikal kat ladang tenusu at last tercampak kat Kota Tinggi, Johor. Pastu kata serik dah, dah decide nak jadi cikgu la konon tengok sekarang? Terpacak kat ladang tenusu jugakkkk. Kita mampu merancang, wallahu khairul makiriiiin.

22 August 2013

Sahut 3R: Reduce-Reuse-RECYCLE

Bila dah punggah satu rumah, haruslah banyaaaaak gila barang-barang yang menyemakkan rumah sebelum ni. FYI, sebelum ni kertas & buku terpakai aku kena kumpul-sumbat-dalamketa then bawak pegi jual kat Pusat Kitar Semula, Taiping dekat-dekat dengan stesen keretapi Taiping nun. Setakat ni aku tanya memang semua cakap SELAMA PERAK TAKDE PUSAT KITAR SEMULA.

Lagi satu, area kampung aku memang takde lori majlis perbandaran nak masuk ambek sampah. Semua pakat bakar je sampah harian. Memang amalan yang tak bagus. Bila aku tanya mak cakap dah orang kampung yang taknak bayar. Nak lori sampah tu masuk kena la bayar tiap-tiap tahun. Dah cenggitu pulakkk. Aku faham la kan, orang kampung. So, menteri yang kaya kat luar sana dari membazir duit bercuti sana sini demi bini boleh la sedekah part ni demi menjaga alam sekitar. Perli habes ni. HAHA.

Tapi kali ni nasiblah ada orang bagi contact ada orang boleh beli barang-barang yang nak recycle. Call, dia datang dengan lori comel, dia beli semua. Kertas, Besi, Plastik semua dia ambek. Hasil kutipan pertama dari rumah aku. Minggu depan kena datang lagi sebab ada lagi barang dalam rumah tak punggah. Hoiii, letih!

Nampak kan contact number kat situ. Sapa-sapa area Selama, Perak boleh la call.

Part nak jual barang terpakai ni mak la paling bising.
"uihh, ni elok lagi ni. boleh pakai lagi ni."
Minta maaf mak sebab terpaksa bolayan. Kalau layankan jugak macam sebelum ni alamatnya bersepah lagi la rumah dengan barang yang tak terpakai. Kata je boleh pakai tapi bila nak paki semedang nak yang baru. Kan, mak? HAHA.


Nampak tak rangka buai baby kat situ. Tu zaman 90an punya. Mak kata sayang ni jual. Esok-esok cucu aku ada tak payah beli dah. Tapi aku tolak jugak. Tengok la besi dia pun dah kena patri sana sini. Nak sayang apa lagi. Takpe, anak aku besok aku taknak ajar naik buai. HAHAHA.

20 August 2013

Sambung renovate rumah

Ingat lagi aku post dalam bulan posa haritu pasal renovate rumah? Masa posa haritu pecahkan tingkat atas yang berpapan then bumbungkan je. Seminggu lepas raya, dah start sambung renovate rumah balik. Semua kena pecah habis. Alhamdulillah, tak ada masalah. Plan awal tunjuk kat abang-abang indon gagah perkasa ni semua dia setuju. Generally macam ni la lebih kurang plan yang nak buat.


Rajin tak I uolls siap buat plan lagi. Alkesah rumah ni takde tambah pape. Cuma pecah & perintah je. Ruang tamu 1 asalnya kedai runcit. Kedai runcit dipindahkan ke sebelah yakni tapak kedai getah sebelum ni. Memang dah lama dah tak beli dah getah dari orang kampung. Ruang tamu 2 memang dari dulu ada. Cumanya nak tampal mozek kasi cantik. Bilik tidur 3-6 asalnya ruang tamu lama. Bilik tidur 1&2 memang dah ada cuma dikemaskan je. Bilik air & tandas pun semua still tak berubah cuma cantikkan dengan mozek jugak. Dapur asalnya ada tembok pemisah, tapi dah dipecahkan. Cenggitu la rupanya nanti. Panjang-panjang aku menaip ni, paham ke idakk? 

Ruang tamu asal yang akan jadi bilik.

Ruang dapur yang kena pecah tembok. Sebelahnya ruang tandas yang banyak-banyak tu.

Asalanya kedai runcit, sekarang tukar jadi ruang tamu.

Ruang kedai runcit sekarang yang dah siap. Tinggal nak tampak syiling je.

Memang cepat buat kerja. 6 orang je yang buat kerja. But masing-masing buat part masing-masing. Puas hati. Lantai rumah diorang buat memang kemas. Serabut sikit la sebab ruang nak tidur, lepak, makan dah takde. Yang ada ruang kecik ni je. Sini la makan, sini la tidur, sini la tengok tv dan hupdate blog.


Mana part yang siap dapat la alih barang sikit-sikit. But still ruang ni je yang paling elok nak dibuat tidur. Tempat lain still bersepak dengan bata ngan simen. Kadar serabut mencanak naik sekarang ni sebab 24hb dah nak lapor kerja kat negeri 9! Imagine acane aku nak ngemas cari barang kejadah semua untuk packing dah macam ni keadaannya?!!

17 August 2013

Hotel Sri Senawang, Senawang, Negeri 9

Interview yang tak terduga jadi rezeki tak terduga kepada Hotel Sri Senawang. Lepas call invite Paen as co-pilot, terus dia search any available hotel. Bagus giler ah, Paen. Pengapit pun dia, PA pun dia. HAHA. Nak cari hotel ni, cari Taman Senawang Indah. Memang dalam taman ni hotelnya. Kami firstime datang tak sesat pun cari.


Oh ye, Gambar-gambar kat bawah ni credit to Sri Senawang Hotel official page. Ada je gambar dari phone tapi sebab aku sampai pun malam. Gambar tak berapa nak cun. 

Masuk-masuk je dah teruja. Comel & kemas gila decoration ruang legar. Lepas panjat tangga, kami lintas satu part cun. But berpagar. Sebab malam kan. Tapi memang cun habes. Sayangnya kami tak sempat nak posing kat sini.


Kami pilih Superior Twin Bed Room. RM70. Pintu bilik pakai scan system. Memang secure habes. Sekarang apa lagi, Jom terjah bilik!!!


Weyyy! Bilik dia tersangat la comel! Simple decoration but awesome. Paling tak leh blah dalam 1 bilik ada 3 jenis & bentuk lampu bilik. Rambang mata nak guna yang mana satu! Wifi, Astro suma ada la macam biasa. 7Eleven pun dekat. Sederet dengan hotel. Just diorang punya tilam tak best sangat. Terasa besi spring katil. Tapi tidur lena jugak!!! HAHA. Dalam page hotel tak tunjuk toilet. Macam biasa, aku suka check toilet dulu. Terbaikkkk! Aku suka toilet dia. Luas pun luas. 


Anyway, ada hot story malam tu.


Bapak terkejut gila babun masa kena terjah! Tak pasal kena sound sebab lambat bukak pintu. Yela, takkan nak main bukak je tak sarung apa yang patut. Even tak buat salah tapi ketaq lutut dibuatnya. Paen dah diam seribu bahasa. Kaget. Aku tak tau la malam tu ada ke tak couple kena cekup. Huh. Pengalaman nih. Overall, hotel bajet kalini memang terbaikk! 

TERIMA KASIH HOTEL SRI SENAWANG
"your affordable hotel"
Model hotel pun dia jugakkk. HAHAHA

16 August 2013

Interview in Linggi, Negeri 9

Hp yang aku gantung kat tingkap menyanyi. Well, kampung kan. Coverage sangat 'cantik'. Aku on loudspeaker. Gila babun punya terkejut bila cik puan kat seberang sana yang wakilkan diri for Redagri sdn bhd suruh aku attend interview kat Linggi petang ni jugak! Lagi aku macam gila babun!!! Masa aku dapat call dah nak masuk lunch hour. Aku kat sempadan Kedah ni, nak pegi nun ke Linggi. Mana sempat. At last lepas nego dengan big boss, aku dapat postpone interview keesokan paginya.

Mana tak kelam kabut. Dengan rumah yang tunggang langgang kau nak cari baju pegi interview. Malam ni jugak aku nak ke Linggi, n9 dari Selama, Perak. Nak stay mana malam karang tak tau lagi. Mak dah offer nak teman tapi aku kesian kat mak. Bukan taknak bawak, tapi kang kalut-kalut kesian kat mak nak tergesa-gesa. Probability nak naik angin sangat tinggi. So untuk elak benda-benda yang tak syiok jadi kat mak, Paen jugak jadi mangsa teman aku ke Linggi. hehe.

Lintas sempadan Negeri 9 aku dapat call lagi yang interview postpone lagi pukul 3ptg. Alhamdulillah. Aku risau gila. File certificate bagai berterabur. Ready apa pun tak lagi ni. Dapat basic info sudah la. Baju suma tak iron lagi. Jalan nak ke tempat interview tu pun aku tak tau. Dan yang paling risau aku terrrrsangat letih drive dari Perak ke N9. Alhamdulillah, Allah permudahkan.

Check out hotel pukul 12suku. Nasib tak kena extra charge. Ada masa 3 jam untuk cari jalan dengan lunch. Pergh, paling tak tahan hampir 2 jam aku sesat ke sana ke mari. Refer jalan dengan calling. Call tiga pat kali still tak jumpa tempat. Tanya orang sana sini. Siap singgah balai polis lagi tanya jalan bagi clear. Naik muntah ulang alik jalan yang sama. Ya Rabbi masa tu aku rasa macam nak balik Perak terus. Lepas Lunch, sambung balik. At lasssst, jumpa jugak ladangnya. Ya ampun, dah lalu awal-awal dah jalan ni tapi sebab bangunan atas bukit, harusla tak perasan.


Rupanya ada lagi sorang budak interview skali dengan aku. Selang 10minit, aku pulak masuk. Turn aku dekat 2 jam interviewnya. Paen sampai tertido dalam kereta tunggu aku. Kalau dah 2 jam punya interview tak dapat kerja apa kes kan. Alhamdulillah, aku diterima kerja kat ladang tenusu milik RedAGRI sdn bhd. 2 jam sesi interview, part paling aku tak boleh lupa boss bagi 2 sebab kenapa dia pilih aku kerja dengan dia

1. Dapat recommendation dari tempat praktikal
2. sebab AKU ASKAR beb!

Tak sia-sia 3 tahun aku join PALAPES kan? Habis interview hati berbunga-bunga balik Perak dengan senyum sampai ke telinga! Tenkiu Paen sudi teman aku dan tenkiu jugak untuk coolblog ni! Seryes coool! 

11 August 2013

Wedding Idzan Sulhi

Aku mintak maaf banyak-banyak kalau korang yang tengah membaca adalah salah sorang yang memaki hamun kereta saga kelabu bersticker ‘driftjapan’ (bajet) dari Selama-Kulim-Baling raya ke3 semalam. Aku mintak maaf sebab aku terpaksa terbangkan kereta. Dah takde ‘drift’ dah. Idzan Sulhi nikah lepas zuhur. Tapi atas sebab teknikal pukul 12 aku & Paen baru nak naik highway BKE Kulim-Baling. Dalam keta Allah je tau kami berdua tak senang duduk macam mana.

Nasib Iylia dah sampai awal. Dok update status Idzan Sulhi kat Iylia je. Berharap sangat dapat sampai dengan selamat sebelum ijab qabul. Wallahu khairul makiriiin. Saat kereta dah jejak sempadan Baling, Iylia update dah selamat akad. Sempat aku doakan dari dalam kereta dengan linangan air mata. Syahdu, gembira, terkilan, seronok… All together made me speechless!

Dah cari masjid tak jumpa, terus je la ke rumah Idzan Sulhi. Pengantin belum balik lagi. Tak sampai 5 minit wajah berseri-seri muncul. Seriously, air mata je yang hidup masa ni. Barakallah sahabat! Rupanya upacara batal wudhu pengantin buat kat rumah. Hokey, terkilan tu hilang sket bila dah dapat tengok scene pengantin salam-sarungcincingelang-ikatjam.


Settle semua, masa untuk rehatkan badan sebelum walimah besok. Aiseh, sibuk macam kami plak yang nikah yer. Sibuk tak sibuk sampai 2pagi jugak la buntangkan mata bersama pengantin siapkan benda yang berbaki. Nasib ada AJK Keceriaan dulu, kini dan selamanya.


Hari walimahnya, Paen kena jadi pengapit bidan terjun pulak dah. Dah jadi partime job Paen dah pengapit ni. HAHA. Paling syiok bila jumpa schoolmates! Bila masing-masin dah tercampak sana sini, kenduri kawen la jadi top venue untuk mini reunion. Walimah yang simple but still meriah. Aku suka! Sekarang dah kena start plan walimah supaya tak membazir even takde plan bila nak kawen. HEHE. Apa lagi, Jom layan gambaaaar!

Barisan tetamu kehormat ex-IGOP

Pengantin tunggu pengantin.

Pengantin berarak tak sampai 5 minit. Untung ada adek pandai main kompang.

Gambar paling aku sayang. LISA (Linda|Iylia|Sulhi|Ayu) + Aus. Who next???

With love for you, Idzan Sulhi:
Selamat menjadi bini orang. Dah pegi kursus kawen + subjek Syariah time SPM kira hang dah khatam la kan tugas-tugas dan ciri-ciri isteri solehah. Doa aku dari jauh moga hang & abam tersayam sentiasa dirahmati dan diberkati. Sabar & toleransi hangpa berdua yang dah tercipta dari dulu, harapnya maintain kini & selamanya. Bila kata maintain, haruslah ada pasang surutnyer kan. Moga-moga bertambah generasi Al-Quran yang pastinya soleh & solehah  ke dunia ni dari hangpa berdua, insyaAllah. Haih, aku rasa kena benti takat ni dulu. Ni ayaq mata dah bertakung ni. Satgi takleh berenti teghiyak pulak aku. Selamat berbahagia, sahabat!

...and they live happily ever after...

10 August 2013

Bayu Hotel, Baling, Kedah

Alkesah dari wedding Idzan Sulhi, kami 3 gadis serangkai ni menginap kat Bayu Hotel, Baling, Kedah. Dari Taman Maha Meru straight ke arah pekan Baling sampai simpang tiga. Dah tran tang tang dah Hotel Bayu gah kaler kuning tepi jalan. 


Masa checkin sempat la sembang-sembang dengan owner Hotel Bayu. Owner aku rasa. Suka suki je aku kan. Lantak situ. Katanya hotel tengah nak upgrade. Bangunan 5 tingkat baru nak tambah. Recently baru siap sampai tingkat 3. Kitorang dapat stay kat tingkat 2. 

Dari jauh dah boleh nampak tepi jalan betul-betul kat simpang 3

Bilik cantik. Toilet 5 star. Aku kalau checkin hotel tengok toilet dulu. Astro & wifi available. Prepare sejadah lagi tau dalam bilik. Siap pakej sarapan. indoor & outdoor cafe. Ada kedai kraft. Kami pilih standard RM138. Sepatutnya bilik standard ni untuk 2 orang. Tapi masa sarapan dia halalkan je makan bertiga. Baik, kan?

Model tangga hotel

Model kolam hotel pulak

THANK YOU, BAYU HOTEL!

07 August 2013

#Ramadhan 29: Rendang itik in the making

Tahun ni tahun ke-2 buat rendang itik. Tahun lepas try & error je buat rendang itik takut takde orang makan. Tengok-tengok tak sampai Zohor dah habis! So tahun ni abah pilih itik yang paling besar untuk dikorbankan jadi rendang! 


Tak terasa pulak puasa tahun ni. Allahurabbi. Cepatnya masa berlalu. Moga Allah redho & terima amalan-amalan kita dalam Ramadhan tahun ni dan sampaikan kita ke Ramadhan tahun-tahun yang akan datang. Adios! Banyak lagi koje tak siap ni. Tak dapat nak celoteh panjang. 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

06 August 2013

#Ramadhan28: Perutusan Hari Lahir

Tahun ni aku punya tarikh lahir jatuh dalam bulan Ramadhan lagi ikut kalendar Masihi. Kalau refer kalendar Islam, my birthday is on 14th Muharram 1411. Nak check hari special korang dalam ikut kalendar Islam? KLIK SINI hokeyyyy!

Alhamdulillah, dah 23tahun. Mak kata umur 23tahun mak dah dapat anak sorang. Tapi aku bujang tran tang tang lagi. Saboooor je lah kan. Tahun ni punya raya kena ready dengan jawapan bernas sket. Biasa la dah umur cenggini. Kena ready dengan 2 soalan paling HOT:

1. Dah habis setadi. Bila nak koje?
2. Hah, bila lagi nak kenduri ni?

Ya Ampuuun! Banyak-banyak soalan kenapa soalan yang takde jawapan orang sibuk nak tanya? Kang bila dah kawen, soalan bila dapat anak pulak muncul. Soalan ni memang takkan putus selagi hayat dikandung badan. Apa kena buat? Sabooooor je lah kan.

Dikesempatan ini, di hari lahir ini, di dalam bulan mulia ini,
aku nak ucapkan terima kasih kepada mak & abah yang berpenat jerih besarkan aku yang ketegaq ni. Ampunkan anakandamu yang acapkali melukakan hatimu baik sedar dan tak sedar. Maafkan anakandamu yang secara tak langsung 'transfer' dosa sebab ikutkan hawa nafsu. Halalkan makan minum selama 23 tahun ni. Ya Allah, kasihani mak & abah sepertimana mereka mengasihaniku. Amiiiin.
(100 orang baca, 100 orang berdoa) Dari mak & abah, diorang dah doakan special untuk aku harini. Love both of you, mak! abah!

Hadiah yang tak disangka-sangka sampai on 5th Aug. Punya semangat tunggu lepas maghrib baru bukak hadiahnya. Baru betul namanya hadiah birthday, kan. Walaweyyy! Terharu banget tau ngakk! Aku sendiri dah lupa pasal purse ni. Dulu dah belek-belek dah purse ni sebab dah 5 tahun tak bertukar purse. Tapi masa tu ekonomi tengah meleset. Terpaksa lupakan purse yang tinggal 1 je ni. Tapi nak kata rezeki, dapat jugak purse kaler peberet nih! Terima kasih, awak!
(eceh, berawak-awak la pulak kan)


Aku dari dulu memang tak pernah nak sambut birthday. So takde rasa special sangat pun. Tapi sejak-sejak ada facebook ni, terasa berseri la sket bila tengok ucapan-ucapan kat facebook even ucapan dari orang yang ditunggu-tunggu tak kunjung tiba. WAHAHA. Orang dah tak sudi, sila jangan terhegeh-hegeh! Orang di depan mata, jangan biarkan ayaq mata dia meleleh! 

Nak list orang-orang yang berjasa kat sini sampai ke sudah la tak habis. So, aku simpulkan je lah dalam 1 ucapan. Thanx uolls. Thanx a lot!

05 August 2013

#Ramadhan 27: Kuih 'Google'

Orang lain dah berbalang-balang buat kuih raya. Aku baru start buat malam ni. HAHAHA. Nak buat macamana, mengemas punya pasal, semalam baru nampak ghuper dapur. Before ni dapur huru-hara sebab bukak bumbung. Lagipun ni semua pakat dah balik dari hostel. Takdela jenuh menggentel sengsorang.

Malam ni buat kuih senang. Nak 'panaskan enjin' kononnya. Tak tau la brapa jenis kuih raya dapat buat last minit dah ni. Kuih bahulu, kuih sepit dan segala jenis kerepek dah kompem-kompem main tunjuk je macam tahun-tahun sudah. Ni buat kuih ni macam penyeri la. Baru syiok sikit. Setahun sekali je kan raya puasa. Bukan selalu dapat buat kuih dengan adik-adik.

Adik aku kasi nama kuih ni kuih 'Google Chrome' dah kaler cenggitu. HAHAHA. kreatif yer. Ikutkan resepi namanya 'Kuih Arab'. Kuih raya yang paling kacang nak buat.

Siap full tupperware besar 

Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Cara Penyediaan
1.Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2.Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
4.Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5.Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6.Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit

Nak resepi kuih raya yang lain KLIK SINI

04 August 2013

#Ramadhan 26: Bubur lambuk Sungai Dendang

Tudiaaaa, punya la lama tinggal blog. Maafkan sayer.
Plan konon nak buat full log untuk bulan puasa ni tapi tu la dia "wamakaru wamakarallah. wallahu khairul makirin" Dan Allah jualah sebaik-baik perancang. 

Kami satu family sibuk mengemas rumah. Bumbung rumah alhamdulillah fully siap. Lepas raya ni pulak sambung renovate bahagian dalam rumah. Sebab tu la tak terhupdate blog. Buat keje dalam bulan puasa penat lain sikit. Nak menaip pun jadi malas. Malam pulak lepas terawih terus off. Sekali lagi maafkan sayer.

So, harini cerita bubur lambuk.
Seingat aku memang tak pernah lagi ada gotong royong buat bubur lambuk kat kampung ni. Tapi abah cakap ada dulu pernah buat, tak ingat. Tapi memang dah lama tak buat. Tahun ni, semua sepakat nak buat bubur lambuk tiap-tiap hari Ahad sempena Ramadhan. 

Alhamdulillah, minggu ni minggu terakhir buat bubur lambuk. Awal-awal haritu ramai jugak yang turun. Bila dah last-last ni biasala ramai yang ada komitmen lain. Nak beli baju raya anak la apa la kan. Tak kisah, janji aktiviti tetap jalannn.

Kacau bang, jangan tak kacau!

 Sementara tunggu bubur siap, bersihkan apa yang patut. Moga Allah redha.

Tu rumah bumbung merah tu rumah sapa tak tau. HAHAHA.

25 July 2013

[4] Novel 'Anehnya Cinta'

Tuah ayam nampak dikaki, tuah aku jarang-jarang nak nampak kat mana bila join contest. Dalam ratus-ratus join contes/giveaway, baru 4 kali ada tuah. ngahaha. Alhamdulillah, dah sampai dah hadiah tempat kedua MY CAREER PHOTO CONTEST.


Dah lama ni tak baca novel cintan. Asyik layan RAM je. HEHE. Anyway, thanx FIK!

24 July 2013

#Ramadhan 15: Menu paling senang nak buat

Harini bukannya malas, tapi teringin nak makan air asam. Dah lama takde sesi cicah-mencicah. Last masa praktikal dulu. Masa praktikal dulu selalu la buat air asam cicah dengan ikan tilapia steam. Lagi sedap sebab ikan tu pancing sendiri. Sekarang nak dapat ikan tilapia? RM14 sekilo woiii~

Todays special uolss: Daging rebus dicicah dengan air asam

Daging lembut ohsem lagi hensem

Tips lembutkan daging:
1. Selain teknik memotong daging yang hangpa sedia tau, aku sarankan potong daging nipis-nipis. Time makan pun senang je kunyah. Takdela macam makan coklat getah (chewing gum  ye anak2). Tapi agak-agak la nak potong, jangan la nipis sampai rabak daging tu.

2. Api masa nak rebus tu slow je seslow mana yang dapur hangpa boleh. Bila api kuat, memang daging jadi liat. Aku rebus ni average 45minit.

3. Kaler kuning dalam pinggan tu bukan ubi. Tu halia ye kawan2. Masa rebus boleh jugak letak halia. Halia akan membantu daging melembut. Nyahhh gittew. Orang tua-tua cakap boleh letak sudu. Pon bolehhhh. Tambah best aku letak sebatang serai dengan daun pandan. Bila daging dah masak, phewww~

Air asam yang dah tinggal separuh mangkuk. HEWHEWHEW
 
Air asam palin kacang nak buat. 
Perah air asam. Perang limau sikit. Gula, garam, cuka secukup rasa. Bakar belacan sikit. Then cincang bawang merah, cili besar, cili padi ngan tomato. Gaul sebati semua bahan. Dah siap! Ting~

Haa, air rebusan daging tadi jangan buang. Boleh buat sup kosong. Letak Sup bunjut, Ketuk bawang putih ngan halia sikit, kasi ubi kentang lembut, garam ngan perasa secukup rasa at last tabur daun sup, daun bawang ngan bawang goreng. 

Siap satu menu tanpa sayur! WAHAHA. 
Aku memang tak suka sayur. Sekian.

23 July 2013

#Ramadhan14: Kes makan dalam toilet. Len kali toksah dok gelabah tekan butang 'share' kat Facebook kalau tak tau cerita sebenar. Baik Ko share tazkirah ke hape lagi bagus

Dah. Panjang gila dah tajuk entri. WAHAHA. Aku pun sebelum ni terpacul jugak Whatderfish. Budak sampai kena makan dalam toilet nak hormat Ramadhan punya pasal. Tapi tu la, papepun chill ya! Dah ada penjelasan pasal kes tu.

Cerita dibawah dibawa oleh ‪#‎rusydeeartz‬
Sebelum kita nak jadi racist, islamist, kantinist, sekolahist, bilikpersalinanist, toileterist. Marilah kita beristighfar dulu.

"Astaghfirullahaladazim..."

*call pengetua*

kring kring kring..

Pengetua: "Hello ni sape?

Pentanya: "Hello ni pengetua ke?"

Pengetua: "Ya saya pengetua tapi muda lagi walaupun ada word tua situ. Ni tepon ni hajat ape ni?"

Pentanya: "Ni begini...betul ke budak2 sekolah pengetua yang tak pose dan tak boleh pose sama ada muslim atau tidak muslim makan di dalam bilik persalinan merangkap bilik air merangkap tandas merangkap jamban dalam bahasa kasarnya?"

Pengetua: "Ehh?"

Pentanya: "Apa ni pengetua ni. Racist betul la. Mana boleh buat macam tu. Management macam mana ni! Kalau iya pun kantin tengah renovate, takkan tak boleh suruh budak makan kat dalam kelas?"

Pengetua: "Ehhhh?"

Pentanya: "Budak2 bukan Islam disuruh makan dalam bilik persalinan yang bentuk dia ala-ala ada perhiasan jamban bagai. Ni penghinaan bagi kaum bukan Islam! Orang Islam dapat pahala berpuasa, orang bukan Islam ditindas begitu sahaja?! Pengetua apa macam ni!"

Pengetua: "Tapi tapi tapi!!"

Pentanya: "Tak payahlah nak deny lagi. Benda dah terang lagi bersuluh. Cuba kalau pengetua yang duduk makan situ mengadap lubang jamban. Berselera tak makan Char Kuey Tiau dan Aiskrim Cokelat?"

Pengetua: "Char Kuey Tiauu sedapnya...tapi!!"

Pentanya: "Ni kalau tuan pengetua tak ambil tindakan segera, kami nak lapor kepada media massa, suratkhabar, serta belog-belog gosip serta sebarkan di FB biar semua racist terhadap pengetua! Takut tak? Takut?!!"

Pengetua: "Tak takut. Sebab sekolah saya mana ada bilik persalinan bagai ni. Saya pengetua sekolah memandu."

Pentanya: "Eh, ye ke? Silap nombor la ni. Cilakak yang bagi nombor ni. Troll aku ya!"

Pengetua: "Cubalah apa-apa berita tu sila kaji selidik dulu betul-betul sebelum mengulas. Jangan sebab berita tu datang dari seorang orang perseorangan, terus percaya bulat-bulat dan buat spekulasi bukan-bukan. Cuba hang pergi sendiri ke sekolah tu dan cium bau bilik yang dikatakan tempat budak makan tu. Ada bau jamban ke tak. Kalau tak ada, bau harum. Selesa, ada perabot, ada suasana yang bagus kat dalam sampai boleh berguling-guling ke tak? Cuba pergi sendiri. Stoplah bergosip main isu agama."

Pentanya: "Ahh pengetua sekolah memandu ni nak nasihat kite plak dah."

Pengetua: "Islam suruh siasat. Bukan suruh memulakan dengan mengumpat dan marah-marah."

Pentanya: "Emm.."

Pengetua: "Baik. Cau dulu nak pergi beli Lai Ci Kang dan Char Kuey Tiauuuuuu.."

Pentanya: "Saya nak gak!"

Pengetua: "Kau diam boleh tak..diam..diam..boleh tak diam?"

22 July 2013

#Ramadhan13: Kadang-kadang kena berkeras jugak dengan budak ni


Aku tak tau la adik bongsu aku ni ikhlas ke idak basuh pinggan tu lepas satu malam aku bebel tak sudah. Bukan bebel biasa, kalau aku ingat balik memang kejam habis ayat aku malam tadi. MUAHAHA. Kesian Aiman. tapi Aiman tak kesah kan? WAHAHA.

Tapi tu lah dia. Kadang-kadang kena berkeras dengan budah yang tengah membesar ni. Kalau dulu manja-manja, ni dah nak naik ke tingkatan 1 kena ajar sikit. Jangan manjakan sangat. 

Alhamdulillah harini sehari suntuk ringan je tangan dia tolong aku. Tak payah suruh macam sebelum ni. Aku puji la sikit bagi semangat kat dia. Bagi penghargaan. Bukan tak boleh tolong. Boleh je. Siap melawak lagi time buat kerja. Kan seronok tu. Cuba time mak ada jadi ringan tangan macam ni, takde la mak dok membebel tiap hari. 

Pesanan ikhlas dari kakak mithali buat adik-adik di luar sana. 
HEHEHE.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...