01 November 2012

kerabu sarang

Raya Aidiladha last week alhamdulillah dapat kesempatan balik klate since 4 tahun tak terrrbalik... Kesian mak jarang-jarang dapat balik kampung... Dah la balik kejap-kejap jer... Tapi nak buat macam mana, aku faham keja abah yang tak berapa nak ada cuti... Kalau mak boleh drive sendiri agaknya tiap-tiap bulan mak balik klate kot... Harapnya bila bersuami nanti aku dapat balik kampung selalu... keh keh keh...

Specialnya raya tahun nih aku dapat rasa kerabu sarang... Nama jer kerabu sarang, tapi main ingredientnya rumpai laut... Agaknya fizikal rumpai laut yang bergumpal-gumpal macam sarang sebab tu la dia dapat nama cenggituh....

-googled image-
haaaa, cenggini laaa ghuper rumpai laut as stated in previous paragraph

Firstime aku tengok ingatkan bihun versi milenium kaler cenggituh... Tenung lelama makcik aku tegor...

"haaaa, ni nok buat keghabu sare ni... biasa make dok??"

aku & adik2 yang ada kat dapur tuh geleng kepala je laaa... tengok pun tak pernah, apatah lagi nak merasa... Ada macam-macam gaya orang makan rumpai laut ni tapi paling femes kat klate kerabu sarang laaa... For dat day, rumpai laut nih digaul bersama buah machang... emmm, sedap! memula makan memang pelik tapi at last makan menambah....

haaaa, yang ni gambo aku snap sendiri

p/s: sejak dah tak aktif dengan army, aku rasa lemak kian bertambah....


 

2 comments:

  1. aku xjumpa pn org jual kt klate lg :P

    ReplyDelete
  2. try2 pi kedai makan area pantai... kalau tanya ada kot... ni pun firstime aku try makan ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...