23 November 2012

Briged Al Qassam - Briged kita?

Kalau Britain ada British Special Air Service (SAS), Amerika Syarikat dengan Navy Sealsnya dan Israel dengan Shayetet 13, Palestin tak kurang hebat dengan barisan pemuda yang berani mati, Briged Izzuddin al-Qassam as known as al- Qassam; sebuah unit elit yang amat digeruni oleh rejim Zionis.

syarat utama yang dikenakan sebelum dipilih menyertai al-Qassam :
1-Menjaga solat 5 waktu secara berjamaah
2-Kuat mengamalkan sunnah Rasulullah saw
3- Gigih berpegang dengan ajaran Islam
4-Mencintai dan bersedia untuk syahid
5-Berdisiplin dan mentaati kepimpinan
6-Mengimani perjuangan pembebasan al Aqsa dan Palestin

 

Barisan pertahanan Malaysia utama: Polis & Askar seharusnya mencontohi (ayat penyedap, sebenarnya wajib mencontohi) al-Qassam...

Realitinya, pasukan pertahanan kita lebih gah pada caci-maki dan amalan-amalan tradisi (contoh: junior 'mandi bunga') yang kononnya untuk menguji ketahanan mental...

solat? tu hal masing-masing... Ada solat berjemaah pun kelam kabut... Tak cukup masa... Salah satu sebab buat orang tak join solat jemaah: letih & ada  benda lain kena buat dalam masa yang singkat...

well, aku cakap berdasarkan pengalaman 3 tahun as kadet dalam kor wataniah sebelum ditauliahkan... Bukan nak bukak pekung, tapi ni salah 1 part dalam SWOT analysis untuk penambahbaikan... eh, tau ke SWOT analysis tu apa? pandai-pandai la korang carik... wakakaka...

Ketahanan Mental takkan sempurna kalau Rohani sakit... dan kalaupun Rohani dah cukup mantap aku rasa tak perlu lagi nak uji ketahan Mental.. Setuju???

Siapa yang boleh ubah sistem & pegangan barisan pertahanan kita?

Tepuk dada, tanya iman. Wallahualam.

p/s: changes made me changed

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...