17 June 2012

alhamdulillah, ada perubahan - vitiligo


dah lama aku tak hupdate pasal vitiligo aku kan?
okey, kali ni nak cerita pasal perkembangan vitiligo yg ada kat aku sejak tahun 2007...

macam dalam entri-entri sebelum ni aku ada tegaskan buat masa sekarang vitiligo tak ada ubat yang spesifik sebab punca penyakit ni still dalam research...

untuk pengetahuan, ubat-ubat dari HKL aku dah lama tak amalkan dah sebab aku jumpa dekat web ada kesan sampingan kalau guna ubat sapuan steroid... aku kira ada la dalam setahun aku guna anti-vitiligo oil... tak sampai setahun pun bila tolak hari-hari yang aku terlepas pandang nak sapu ubat ni sebab busy... (ni salah satu faktor lambat sembuh kot)

tapi alhamdulillah, recently member aku perasan ada perubahan vitiligo kat bahagian muka aku... disebabkan aku tak berapa nak perasan, aku cuba buat perbandingan gambar dulu & sekarang... hasilnya:


nampak kan perubahan???
alhamdulillah!!! naik semangat untuk terus apply ubat herba ni & terus berdoa moga sembuh dan tak ada saki baki penyakit ni lagi...

walau apa pun:
# kita kena sentiasa beringat, tidak ada penyembuhan  melainkan penyembuhan dari Allah... 
# yakinlah pada Allah, husnuzon padaNya yang setiap penyakit ada ubat kecuali mati...
teruskan ikhtiar dan berdoa walau apa jenis penyakit, jangan terus mengalah...

13 comments:

ZaNaUs said...

alhamdulillah.. teruskan berusaha, dear =)

CikHoneyBee said...

alhamdulillah.. dengan kehendakNya, insya Allah buleh sembuh.. truskan berusaha ya

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM WBT,,awkk...sy berminat nk tnye tntg minyak yg awk gunakn utk skt vitiligo tu..boleh tak pm di qaseh_puterie@yahoo.com.my...
dimana sy boleh dptkn produk tu..TQ

Riff said...

Salam. Boleh try produk saya ni tgk.. please refer di link kat bawah ni..

http://www.ubatvitiligo.com/

Boleh contact saya untuk pertanyaan lanjut, 019-5440021 (Arif Aziz)

TQ.

Fid said...

alhamdulillah.. teruskan berusaha dik.. akak pun ade sakit cam adik malah lagi teruk. boleh di katakan 90%. Dulu ade gak try ultraviolet kat hospital, memang berkesan tapi ade kesan sampingan jadi sbb tu akak stop. setakat ni adik guna vitiligo oil ni ok ke?

Anonymous said...

blh x tlg bgtaw pasal oil ni azie 0147398521..sy buntu sgt cari penawar

kam l said...

tlg contact sy su-0174004263....sy pn buntu cri ubat skt ni..

khairul hafiz said...

ubat ni cream ke ap ??

Ema Nordin said...

Salam dik, kak ema pun ada vitiligo tapi dekat kaki. Rasa macam nak try jugak. Tq for the info. Semoga Allah beti oahala kepada adik untuk sharing ni.

fatin shahira said...

Macam mna nk beli ubat ni?boleh x contact sy 0145064280..im facing the same problem..

najwa rosely said...

salam adik..boleh tak share jugak macam mana nak beli ubat ni ye?? mohon pertolongan..sharing is caring :))

iyou said...
This comment has been removed by the author.
iyou said...

Waalaikumussalam. :)

Hai semuaaaa. Sebenarnya ayu ada post pasal ubat2 yg ayu penah pakai. Boleh pegi kat link ni ye:

http://iyou90.blogspot.my/2013/07/tanya-iyou-ubat-vitiligo.html

http://iyou90.blogspot.my/2013/04/vitiligo-ubat-yang-pernah-aku-guna.html

Lain-lain cerita pasal vitiligo, boleh klik tab biru kat tepi blog ni ''vitiligo''

Terima kasih semua sudi drop di blog ayu. Ayu doakan semua yg ber'vitiligo' sentiasa sabar & tabah & kuat mencari ubat penawar. :)