31 March 2012

tunggu dulu! jangan format lagi!

macam nak lari pusing padang ragbi 10x jer tadi bila cocok pendrive semua folder dah jadi shortcut.. gelabah giler sebab semua benda-benda penting dalam tuh.. padan muka aku jugak la sebab tak buat backup..


tapi Maher Zain bisik kat telinga aku "insyaAllah, ada jalannya.." dengan penuh kesabaran aku cuba kembalikan file-file yang tershorcut tuh.. alhamdulillah 1st try, berhasil!

korang boleh recover file/folder shortcut tuh.. tapi dengan syarat, jangan delete apa-apa pun.. format lagi laa jangan.. kalau tak memang mintak maap.. tak dapat membantu recover file-file kesayangan korang..

1. scan dulu pendrive/USB korang tuh.. pastikan antivirus korang berhupdate yer! kalau tak useless laa even scan 10x..

2. Start > Run > taip "cmd" > klik OK


3. lepas klik OK akan tertubik lah kotak hitam.. jangan takut! masukkan commad nih: attrib -h -r -s /s /d g:\*.* (copy paste jer)


huruf "g" yang aku tanda tuh mewakili pendrive/USB korang.. check balik kat "my computer" pendrive/USB korang huruf apa..

dah siap??? refresh, then check balik.. file/folder korang selamat recover! pesanan dari pihak penaja, buat lah backup untuk file-file yang penting.....

1 comment:

  1. Pdrive sy pun prnh gtu,cucuk d laptop yg penuh ngan virus

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...