22 March 2012

'first impression' itu penting

omputih kata 'don't judge a book by its cover'.. tapi realitinya kita dinilai dengan 'first impression' esp untuk interview.. bukan aku cakap, kaunselor yang cakap haritu.. kih kih kih.. so kali ni aku nak share satu game yang menarik dari 'finishing school' haritu.. entri kali ni fokus on 'interview'!

apa yang dinilai bukan dari pakaian jer tapi cara berjalan, cara duduk, cara 'greet' orang, cara bercakap.. dalam banyak-banyak cara ni, paling penting sekali kita dinilai dalam cara bercakap.. cara bercakap ada banyak pulak aspeknyer.. jawapan untuk soalan-soalan panel, intonasi suara, body language, infliction: "hmm, laa.. aaa..".. susah kan nak pegi interview? apa yang penting? kat sini kerjasama tak berguna dah sebab menghadap panel sengsorang, so self-confidence mesti umpph!

kat kursus haritu ada 1 'game' where each of us in the group kena tulis komen untuk first impression kat belakang badan someone tak kisah la nak puji/kutuk.. FYI, ahli group memang tak pernah kenal antara satu sama lain.. so game nih tak bias tapi ada syarat, kena jujur! game nih bukan nak 'puji' or 'kutuk' semata-mata tapi sebagai satu langkah self-improvement.. kalau orang tak bagitahu, kita tak tahu.. kan? hasilnyer..
komen +ve: kita harus kekalkan nilai tuh dalam diri
komen -ve: kita kena mulakan langkah pertama untuk berubah
nak tau apa aku dapat dari game nih??? yang tak tahan bleh la sediakan mangkuk untuk muntah hijau k! hahaha..





yang nih paling takleh blah

3 comments:

Cik Adieb said...

Alah,x sempat maw sediakan mangkuk.Nasib muntah hijau x kuar :D

::CIK LYNN:: said...

haha...siap lukis lg tu...prog pa ni?cm bes ja...

iyou said...

@Cik Adieb: haha. sepatutnya kena warn kat tajuk..

@::CIK LYNN:: tu laa.. yg lukis tu aku dapat tgkap sapa yg buat.. haha.. lawak tol.. ni program 'finishing school' kursus untuk 3/4 year student. mcm kursus persiapan utk hala tuju lepas grad laa