27 February 2012

tutorial lipat napkin - kipas

wassup!! sehari aku menghilang sebab jadi mentara (baca 'men-ta-gha') kenduri abang kepada ex-roomate.. errr, aku tak sure korang panggil apa, tapi mentara maksud aku orang yang membantu tuan rumah macam tolong bagi bunga telur dan sebagainya... aku willing nak tolong pun sebab nak tengok orang sibuk berkenduri... so nanti kenduri aku, aku tau la serba sikit apa yang boleh spoilkan majlis... kih kih kih..

ahaaa! aku nak ajar apa cara lipat napkin.. bukan napkin baby, tapi napkin atas meja... aku ditugaskan untuk set up meja pengantin, banyak jugak laa aku belajar bab2 seni kulinari nih...

untuk tutorial, aku guna kain sapu tangan jer sebab aku takde kain napkin yang tebal tuh... so tak berapa nak cantik sangat laa... jom! cuba!

1. lipat napkin jadi dua bahagian
2. lipat sebahagian napkin tadi secara 'zig zag'. lagi kemas lipatan, lagi cantik kipas yang akan terbentuk.
1. pusing/kalihkan napkin ke belakang
2. lipat lagi jadi dua bahagian
1. lipat lebihan napkin tadi
1. dari gambar no.3, dapat bentuk macam gambar ni kan? dah siap pusing/kalih napkin
2. lipat lebihan napkin (anak panah putus-putus) untuk jadikan tapak kipas
dah siap macam nih? sekarang masa untuk bukak kipas
TADAAA!!!
next entri napkin bentuk lilin pulak
 

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...