29 November 2011

kenapa pilih kos sains ternakan???


pada satu hari, ntah minah mana datang telah menegur seorang gadis yang comel dengan mesranya di salah sebuah pasaraya... setelah beberapa saat berkenalan, maka ter'tubik'lah soalan berikut daripada minah tadi:
siapa kata jurusan sains ternakan tak de kerja? sains ternakan kos yang tak dipandang orang...? cuba bukak minda, kalau tak de orang dari kos ni, agak-agak korang boleh ker senang lenang order KFC??? makan untuk hidup! refresh balik apa korang makan lunch n dinner tadi? ayam? daging? udang? ikan? haih... dari mana ea datang menatang-menatang nih kalau takde orang yang bekalkan? 
memang la nak membela menatang-menatang tadi tak perlukan degree, tapi untuk production yang mantap, golongan seperti aku sangat-sangat-sangat diperlukan... 

contohnya: reban ayam macam mana paling efektif untuk keselesaan ayam-ayam tersebut? kalau ayam tak selesa jangan harap la ayam nak membesar dengan jayanya.. memang la ayam korang hidup, tapi ayam korang takkan mencapai berat badan yang hebat.. korang rasa guna pakcik Google jer korang leh dapat jawapan untuk persoalan di atas? hahahaha... 

wahai budak-budak lepasan SPM dan Matrik, aku menyeru supaya korang pilihlah kos ternakan bramai-ramai supaya pertanian Malaysia lebih maju ke hadapan... tau tak our country invest million a year just for import FOOD from other coutries! Daging, susu, bla..bla..bla.. suma kita import tahu? 
bila kita boleh menghasilkan makanan sendiri, barulah ekonomi negara kita utuh! seterusnya, kita pulak eksport hasil pertanian kita ke negara lain... 

see! hebatnya orang yang amik kos sains ternakan!

3 comments:

  1. Sokong 100%!!! nyesal dulu tak blaja rerajin.. hik hik hik...

    ReplyDelete
  2. rasanya ini senior sains ternakan kan? haha

    selamat berkenalan..

    ReplyDelete
  3. haah.. hahaha... selamat berkenalan.. nanti jumpa kat fakulti tegur2 la yep!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...