19 October 2011

analogi sperm-ovum

!watch this animation first!

fakta:
Ovum yang matang akan setia menanti ketibaan sperma di upper third of fallopian tube. selagi mana sperma tak datang, selagi tu Ovum tak akan bergerak menuju uterus (sampai satu masa, Ovum akan 'dilepaskan' jika tak disenyawa-haid).
bukan mudah untuk sperma 'bergabung' dengan Ovum sebab sperma kena menembusi setiap lapisan-lapisan Ovum (zona pellucida, corona radiata, dll). and just sperma yang terkuat mampu meredah lapisan-lapisan tu...

analogi-aplikasikan dalam kehidupan kita:
Ovum (perempuan) tak perlu tergedik-gedik mencari sperma (lelaki)Ovum (perempuan) menanti dalam diam dan penuh sabar kehadiran satu sperma (lelaki). yer! hanya satu! bila sperma (lelaki) hadir, Ovum (perempuan) tak cepat memilih. Ovum (perempuan) mempunyai lapisan-lapisan yang kuat melindunginya (Iman, taqwa, akhlak, dll). hanya sperma (lelaki) yang betul-betul kuat dan terpilih mampu menembusi lapisan-lapisan itu dengan redha Allah.

"tidaklah Allah mencipta sesuatu itu dengan sia-sia melainkan terdapat hikmah disebaliknya"

4 comments:

nub said...

ada kena nya di situ =)

ZaNaUs said...

haha :D semalam aku baru tengok cmne slug fertilize. geli weh. pastu, bising gilak dlm kuliah. hak3 :D

El-Janna said...

huhuhu^^ dah penat la study pasal ni..

pencari hikmah said...

Subhanallah...
begitu mendalam hikmah yg ALLAH letak dlm setiap ciptaan-NYA...
hanya org yg bertaqwa yg mampu menghayati & memahaminya...