17 April 2011

macam mana nak buat kotak dalam entri?

kotak dalam entri
 meh sini nak kabor macam mana nak buat.. senang jer, yang penting kena rajin + jangan pening dengan kod-kod yang pelik.. jom belajar!


step 1. dekat dashboard pegi ke layout ==> Edit HTML ==> tick Expand Widget Templates

step 2.then ctrol + f , cari
]]></b:skin>

 step 3. copy kod kat bawah ni, pastu paste sebelum/atas kod step 2 tadi
blockquote {
    margin: 10px 10px 10px 20px;
    padding: 10px 15px 10px 15px;
    line-height: 1.6em;
    color: #000000;

    background: #e0ffff;

    border: 2px solid #4aa02c;
    border-left: 20px solid #4aa02c
    }
 step 4. okey, sekarang kita belajar sikit
background: #FFCCFF; (ni background belakang warna oren) korang boleh ubah. contoh nak tukar color hitam tukar lah kepada #000000. nak color lain, sini ada kod2 color


Border: 2px solid #ff0d62; 2px ketebalan border. korang boleh increase nilai dia kalau nak border lebih tebal. color dia pun leh tukar kod macam background tadi

solid adalah garisan lurus. contoh ___________
dotted adalah garisan titik² contoh .........................
dashed adalah garisan putus² contoh _ _ _ _ _ _ _
 step 5. dah siap edit. save

step 6. pergi new post > taip la sumthing then highlite semua tu, click simbol kat bawah ni

tinggg!!!! ce preview! jadik tak?? selamat mencuba!

4 comments: