29 April 2010

KOC MERAH JAMBU

tahniah KTM sebab memulakan sumthing new yang sangat2 baek
aku yang termasuk dalam golongan yang dirai nih sangat2 la setuju
memang sesuai la dengan negara Malaysia nih 
rakyat Malaysia kan majoriti Islam

ramai yang puas hati dengan keputusan yang KTM buat ni
KTM buat apa?
skang nih komuter ada gerabak khas untuk golongan istimewa 
0oo0ps! bukan golongan istimewa OKU tuh okey
golongan istimewa yang aku maksudkan kat sini sebenaqnya 
golongan wanita, perempuan, gadis, ladies dan yang sewaktu dengannya

gerabak merah jambu nih depa dah tanda dah kat tingkat+pintu
kat stesen2 pon dah siap tanda dah
lepas nih mana2 golongan yang tak termasuk dalam golongan istimewa nih 
jangan silap naek taw
tapi kalau tersilap naek takpe
rakyat Malaysia kan kaya ngn budi bahasa
jangan pulak halau orang yang silap naek tuh kan
sebab benda ni baru lagi, mesti ramai yang tak tahu

tapi untuk golongan nih agak2 camne?
*gurau kasar*
http://emo.huhiho.com

28 April 2010

JANGAN SUSAHKAN ORANG LAIN

yang salah tetap salah
sama-sama kita diperbetulkan
tak perlu bermusuh-musuhan
kerjasama tu penting
TAPI
tak perlu la bagi kerjasama untuk tutup kesalahan
haih...
tawu bangkai kan?
sorok abes la bangkai tu macam mana pun
lama-lama busuk bangkai tu orang lain leh hidu+jumpa kat mana bangkai tu kene sorok

dalam dunia ney ada banyak golongan
masing2 ada kelebihan
masing2 ada kekurangan
tak perlu iri hati/dengki
patutnya sama2 gembira+saling ingat mengingati

dalam dunia ney ada banyak golongan
ada yang berkuasa
gunalah kuasa pada tempatnya
ada yang menurut apa yang diperintahkan
patuhilah apa yang diperintahkan dengan ikhlas
selagi tak bercanggah dengan Agama

renung2kan dan selamat beramal!!!

24 April 2010

SAPA KAWEN TU???

penat aku stay 3 hari sblm ni utk ACT2111 akhirnya alhamdulillah.. 
aku dapat jawap ngn selesa.. 
cuma ada 1 soklan ja *soklan berangkai ye sayang* yg aku rasa markah hilang byk kat situu.. wawawa..
xpa la.. janji da wat yg terbaek kn??
tawakkal~
lepas nih fokus tok calculus pulakkk
saje upload gambaq muka suci ni =D
HAAA!
tajuk besaq kt ateih nuun... kalau sebot pasai ni..
mesti ramay gadis2 yg belom cukup matang terkinja2 suka.. hahaha... *termasuk aku kot*
http://emo.huhiho.com
teruja sbb baru sat2 aku bukak mukabuku td, terkuaq gambaq laki tgh kiss dahi pompuan.. 
dua2 pakai baju cantek berkilat2...
mukabuku tuh hak milik org yg aku kenai 1 masa dulu... 
aku pelik+tertanya2 la awat wat gambaq ni as profile pic
time tuh jugak terdetik nk enlarge gambaq kawen tu
 
TENGOK..TENGOK...!!!!
guess who???
kepada x-igop..
kalau hgpa terer cuba teka sapakah gadis sunti yg sudah dimiliki itu???
aku x maw habaq...
HINT: 1st bacth 03/04
nak taw sapa caghi sendighi
http://emo.huhiho.com
dulu kat skool aku x dak la rapat sgt ngn kakak ni
tp kakak ni salah sorang kakak yg sweet sbb suka senyum
peh tgk2 gambaq nikah dia, aku selongkaq muka buku dia lagi
LAAAA.. duk stadi kt UPM jugak...
fakulti 1 cabang lak tuh
kakak ni veterinar..
2 sem aku kt sini x penah jumpak dia...

bes kan tgk owang kawen?
ustazah aku penah cakap dulu
''lepas kawen rasa hampir sempurna dah hidup ni''
haih.... sabaq2...
masak nasik pon hangit ada hati cakap pasai kawen
gatai nooo~
http://emo.huhiho.com
kepada SENIOR ku ini
SELAMAT PENGANTIN BARU
SEMOGA KEKAL BAHGIA SAMPAI ANAK CUCU DUNIA AKHIRAT
AMIIIN~

22 April 2010

kesah SBPI

hari ni buat keja gila sket semata-mata utk discussion ACT2111pukul 3.47am baru nak merempeit balek KOSASS dr K16
sebek la time nak kuaq pagaq K16 xkena tahan dek mak guard.. kena tuleh nama ja
dan sebek jugak la aku x sorang2
skang pukol 4.21am aku dok melapok kt bilik ex-rumate, FIDA
dah janji ngn dia nk tidoq kt bilik dia malam ni
lgpun mmg rindu si0t kt dia...!!!

okeys, lets back to da main topic here
seperti yang tertera kat ateih nun
kt sini nak explen sket kat suma2 yang tgh baca blog aku ni
sbb td time discussion terkuaq topik sat
x taw cmna berlaku kekeliruan pasai SBPI ni

SBPI stands 4 ''Sekolah Berasrama Penuh Integrasi''
secara amnya, SBPI pny student 100% bumiputra

tingkatan 1, 2, 3 wajib amek 9 subjek:
-Bahasa Melayu
-Bahasa Inggeris
-Pendidikan Islam
-Bahasa Arab
-Matematik
-Sains
-Sejarah
-Geografi
-Kemahiran Hidup
subjek tambahan: Bahasa asing (Jepun, Mandarin, Perancis)

tingkatan 4&5 ada 3 pilihan aliran. bezanya subjek2 yg kena amek la:
1. SAINS TULEN
-Bahasa Melayu
-Bahasa Inggeris
-Pendidikan Islam
-Sejarah
-Matematik tambahan
-Matematik Moden
-Biologi
-Kimia
-Fizik
-English Science&Technology *skang ni da boley pilih nk amek ka x maw EST ni*

2. SAINS TULEN AGAMA
-Bahasa Melayu
-Bahasa Inggeris
-Bahasa Arab Tinggi
-Pendidikan AlQuran&AsSunnah
-Pendidikan Syariah Islamiah
-Sejarah
-Matematik tambahan
-Matematik Moden
-Biologi
-Kimia
-Fizik
-English Science&Technology

3. SAINS TEKNIKAL
-Bahasa Melayu
-Bahasa Inggeris
-Pendidikan Islam
-Sejarah
-Matematik tambahan
-Matematik Moden
-Lukisan Kejuruteraan
-Teknologi Kejuruteraan
-Kimia
-Fizik
-English Science&Technology

emmm apa yg terbelit pasai SBPI
setakat nih tinga aku dengaq orang dok cakap SBPI tu sekolah agama 
sebenaqnya x salah nak cakap camtuh
aku bangga sbb 5 tahun jatuh bangkit aku kt SBPI jugak
 tapi kecik hati wo bila dengaq:
''tolong la.. dari SBPI? skola yg penuh dgn budak2 tudung labuh+berkopiah 24 jam tu?'' cakap smbil herot berot mulo
walaupun aku x pakai tudung labuh tapi awat ada orang cakap camni ha?
sakit mata ka tengok org pakai tudung labuh+kopiah???
aku paling pantang bila ada yang pandang kolot dekat sekolah agama
awat ha???
orang yang dari sekolah agama x boleh maju ka???
 lagi satu hal
PLISSS! bila cakap pasai sekolah jangan kait dengan isu politik
tak matang langsung!
seryes tak matang

sekadar renungan:
kalau kita kejaq DUNIA, maka DUNIA ja la yang kita dapat
tapi kalau kita kejaq AKHIRAT, AKHIRAT kita dapat, DUNIA akan ikut skali dapat. insyaAllah

21 April 2010

MASALAH NGAN SIDEBAR???

penah x sidebar hgpa berubah tempat??
hgpa x wat papa pun...
tetiba ja sidebar dok kat bawah post2 hgpa...
AHA!
itulah yg terjadi pada aku 2 hari lepaih..
jenoh la cari cmna nk wat sidebar aku dok tempat asai...
gali punya gali jumpa la 1 jawapan
senang jaaa~
kalau blog hgpa jd cmni, try la ikut step2 yang dlm blog ni:
fuuuuuh~
lega blog aku da sehat seperti sedia kala
http://emo.huhiho.com

20 April 2010

ACT2111

tawu x ACT2111 tu ape?
PENGHANTAR PERANCANGAN DAN PENGGUNAAN MAKLUMAT KEWANGAN
orang kampong aku sebut
INTRODUCTION TO PLANNING AND USE OF FINANCIAL INFORMATION
HASIL PEMBELAJARAN drpd subjek ni:
~Pelajar dapat menyediakan penyata kewangan
~Pelajar dapat mengenal pasti konsep kos
~Pelajar dapat menganalisis maklumat kewangan dalam aktiviti perancangan, kawalan, penilaian prestasi pembuatan keputusan

TAPI
smp skg hasilnya pada aku x dak lgsung

camna ni???

17 April 2010

P MEIN JAOH2 NAA

awat la time2 nk exam ni 'dya' mai..
sedey1000x..
P MEIN JAOH2 laaa..
aku x maw pikiaq pasai hg da...
kalau asyk dok tingat pasai hg, jiwa kacaw laa..
cmna nk stadi cmni...
ekceli x pa tingat pasai hg..
tp aku x mau igt pa yg hg da wat kt aku...
aku igt hg rapat ngn aku, leh paham aku..
tp x rupanya...
owg rapat ngn aku la yg dok sakitkan hati aku...
aku x taw nk wat pa.. 
aku nk tinggai x smp hati..
x sampai hati sgt2...

orang wat aku sakit hati tp aku x boley nk wat org tu sakit hati balek..
awat r???
mmg terasa diri ini diguna time2 dya nk guna jaa...

xkesah laa..
nk exam ni...
x maw plan+buat yg jahat2..
sabaq naa..
peh cuti ni hrp dpt mula yg baru...
aku try..
p/s: orang yg syg aku pesan, bebaskan jiwa aku sendiri... hmmm...
windu kt my exrumate, fida~
(T_T)

14 April 2010

sayang MEREKA

MEREKA di atas merujuk kepada haiwan2 yg still wujud kt bumi nih...
sayangi lah depa...
pecayela... depa pun akan sayang hgpa....
http://emo.huhiho.com

ada 1 KEMPEN tuk mereka2 neh...
jum la sama kita sayang mereka
senang ja...

support dis campaign by CLICK HERE!!!!


SUARA KITA

aku baru ja join.. jom join ramai2...
explore youthsays!!!!
*byk benda lg aku kena xplore dr web sosial neh*

10 April 2010

JUM SEDAQKAN DIRI!

adab bersahabat wah! intro yg sangat skema...
sharing is caring kan.. so, aku nk share la...
emel yg aku baca td straight 4ward. so aku edit sket bg hgpa x boring...
ni 50% ja isi2 dari emel tuh sbb aku pikiaq yg ni ja selalu KURANG kt sekeliling aku sepanjang hidup kt UPM ni...

Menolong sahabat sebelum sahabatnya meminta tolong
[sketsa hidop]
sahabat: isk.. isk.. isk...(tgh cita masalah)..isk..isk..isk..
sahabat ker: oo, yeker.. emm.... aku ada keja nk buat ni..
p/s: at least, tenangkan la kwn yg dok teghiak tuh kn.. nasihat sket.. baru la nama sahabat..

~Menyembunyikan rahsia sahabatnya.
[sketsa hidop]
sahabat: bla..bla..bla..(sumthing rahsia)..bla...bla..bla.. jangan cita kt org lain taw. aku xnk benda ni jd besaq.
sahabat ker: ...(kusyuk dengaq sambil angguk2)....'aku mesti bgtawu tuut mlm ni jgk'
p/s: kadang2 tanpa kita sedaq, kita ni punca org2 sekeliling kita gaduh..
ni nak habaq mai "banyak cakap, banyak la salah"

~Berdiam lebih baik daripada menyampaikan celaan orang lain terhadap sahabatnya
[sketsa hidop]
sahabat ker: weyh! hang nk taw, td minah tuh kata hang tuuuuut.... ada ka patut..
p/s: yg ni lg 1 kes. sbb tuh ramai org bergaduh

~Menegah orang lain yang ingin mengumpat sahabatnya seperti dia membela dirinya sendiri
[sketsa hidop]
orang lain: bla..bla..bla..(ngumpat)..bla..bla..bla..
sahabat ker: betoi weh.. aku rapat ngn dia aku taw la.. bla..bla..(ngumpat jugak)..bla..bla...
p/s: patutnya kita teguq org yg tgh kutuk kwn kita. ni dak, siap tambah ajinamoto lagi kt 'daging' tuh. sedap kan makan daging saudara sendiri? muhasabah diri balek... ada x kita wat kt cmni kawan kita? kalau ada, p la mintak maap balek kt dia... kita ni kn manusia besa...

~Jangan suka memberatkan sahabatnya dengan bebanan dan tanggungjawab, bahkan hendaklah dia meringankannya supaya sahabatnya bersenang hati
p/s: nih slalunya bab esaimen dlm group la kan.. dah declare jadi 1 group. sama2 la wat keja.. masing2 ada keja nk wat. tp kalau bab keja yg kena wat sama2... wat la sama2.. keja guna banyak otak, siap cepat+hasil mesti berbaloi punya.. pueh hati pun sama2.. x dak la yg kecik hati+gaduh2

sketsa2 kt ateih suma terkeluaq secara spontan dari cereberum+cerebellum aku. so, mintak maap la kalau ada yg teghasa.. post nih x ditujukan pada sesapa. cuma renungan utk kawan2+aku sendiri
apa yg penting, kalau nk oghang jaga hati kita, kita jaga la hati oghang sama..
 tetiba tingat LISA sbb baru pas dengaq lagu dehearty.. sbb tu tetiba rasa nk wat post ni.. hehe.. aku x penah g jumpa sahabat cm diorang. dlm hidup aku, LISA is da best.. dalam bersahabat, ada masa kita x sependapat.. senyum, gelak, sedey, teghiyak... 
tapi at last, kita tetap sama2.. kn LISA? hehehe
~MISS LISA~

09 April 2010

sape yg BODOH ni??

pa yg hgpa akan rasa bila cikgu/lect ckp mcm ni:
"dah bodo tu bodo jugak la. soghang2 tak dak muka universiti langsung!"

xpun cakap mcm ni:
"awat la bodo sangat ni? makan apa x taw jadi ketegaq lagu ni nih!"

ataupun yg ni:
"pelik la saya. awat budak cina boley buat, budak melayu x boley buat? adakah sebab depa makan babi?  budak melayu nak pandai kena makan babi mcm budak cina jugak ka?"
 
emmm.. tak pun lagu ni:
"hangpa menngaji la tiap2 jam. dok tonggang tonggek tiap2 hari tapi duk bodo lagu tu jugak. tara pa kesan pon!"

sedey wo. tiap2 kelas word 'bodo' tuh wajib ada punya la. kalau x keluaq dari mulut beliau mmg x sah. nasib badan la.. sem depan dgn beliau lagik. bkn takat kami bdk2 melayu ja kena, kadang2 ngn budak cina skali kena hambuq. mula2 dulu mmg sakit hati sangat2. tapi lama2 kami pun naek lali. wat bodo je la.

 mana boley ckp lagu tuh kt student. kn? kn? lagi2 isu sensitip mcm bab agama ngan makan babi. kn? kn?
kalau la hgpa kt tempat kami2. agak2 apa yg hgpa akan wat?

haih... sahabat2 aku ramai kuaq nanti jadi warga pendidik.
jadilah warga pendidik yg mendidik dengan didikan yg baik. jangan contohi ayat2 diatas.

BILA APRIL

cepat tui masa berlari.. kalau berjalan ka merangkak ka x laju mcm nih...
tup2.. da final exam...
da nk masuk 2nd year da...
CHAIYOK!!!! naekkan/menten pointer sem lepas!!!

16 APRIL > ORAL INTERACTION SKILLS
19 APRIL > ANATOMY AND PHYSIOLOGY OF DOMESTIC ANIMALS I
23 APRIL > USER AND PLANNING OF ACCOUNTING INFOMATION
26 APRIL > INTRODUCTION TO CALCULUS
30 APRIL > LIVESTOCK AND AQUACULTURE PRODUCTION SYSTEMS

to ol my fwens yg jugak akan ber'perang' dgn pen APRIL ni..
gud luck1000x!!! chaiyok!!!!
moga Allah beri kita ketenangan hati utk belajar+jawab exam t....


al~KISAH petang

PETANG tadi lab test (anatomy+fisiology)
*bapak susah gila.. sebek Tn Haji tolong*

soalan: haiwan apakah yg ada hidung sedemikian rupa? explain ur answer
hahaha... gurawan semata2

PETANG td jugak aku setelkan masalah dengan kosmate aku. walopon sebenar2nya jauh kt taman dalam hati ni, ada lagi yg aku x puas hati, tapi memaafkan org kn lg lebih baik...
*baik rupanya aku nih.. x pala, lepaih ni aku xnk kesah psl apa2 dah.. penat sgt faced ngn org yg x igt ape yg dya da wat. at last kita kena taram balek. hantam saja la.. janji da lepaih*

hah! cmni la kut taman dlm hati aku.. baiknya aku... hahaha

dan skali lagi PETANG tadi jugak helmet arc aku ilang!!!!!!!
haih... sebenarnye time nk tinggal helmet 2, aku da berat hati sbb aku x kunci helmet tuh bwh seat moto mcm slalu...
tapi da kelam nk exam lg, aku igt x dak papa jadi la kut. kejap ja pon exam tuh..
sampai2 kt moto, tinggal helmet biru lama aku tuh ja...
ARRGHHH!!!!
memang sengaja mengundang gerimis!!!
mintak2 sapa yg suka suki hamek helmet aku tuh kepala dya berulat!!
wat keja x senunuh pulak depa musim2 exam ni!
err... aku kn suka maafkan orang. mana pegi x taw taman tadi?

04 April 2010

CERITA GENG FITIK

disebabkn isnin ni ada ujian penilaian akhir SHW3003..
aku wat pengecualian hari ahad..
sedey coz x dapat ikut berbakti utk KASTRIA dlm interkompeni rentas halangan...
*even pada asalnya aku mmg x nk masuk.. hahaha*
disebabkan aku x masuk pertandingan..
sabtunya aku ikut geng2 fitik sediakan mknan utk yg len2 satu hari suntuk...
sejarah la.. x pernah fitik dari pagi smp malam..
sakit pinggang woo...
dah la suma pkw (pegawai kadet wanita)..
keje2 yg laki wat sblm ni, kami2 yg wat...
letih, tp tetap enjoy ngn member2!!!
memory geng2 fitik zaman stap Omar
normalnya geng2 fitik ni owg kata gol. org2 yg 'menuang'.. hahaha...
sampai ja kt kem sg besi..
kapten haikal *femes dgn ke'ganas'an beliau. dari jauh nmpk beliau, mmg ketaq lutot.. hahaha* panggil geng2 fitik rasa pulak 1 round rentas halangan..
x dapat masuk pertandingan, dapat rasa sekali pun dah puas.. *cewah! padahal serik.. hahaha*
10 halangan kena tempuh ala2 komando *ceh! bajet ja.. hahaha*
paling mencabar... monkey rack+tembok 6 kaki la..
ni la bukti aku wat monkey rack.. hahaha
yg len2 ok ja..
thanx bebanyak kt kapten haikal bg kitorang can rasa rentas hlgn..
kompem lepas ni mmg xmau join rentas halangn utk tahun2 akan dtg... hahahaha... *guraw jek*
paling bes fitik semalam bila makanan dah angkut masuk 3 tan...
otw dari sg besi balek UPM..
gambar ni aku upload khas utk readers2 yg x tawu 3 tan tuh ape.. hehehe...
ni la trak askar a.k.a 3 tan
mulut geng2 fitik la yg rasmi suma dulu.. hahaha
buah, ayam goreng, telur, roti, sirap ais....
yum3!!! hahahaha

02 April 2010

SALAH SAPA ntah.....

emmm... final da dekat.. sebot pasai final.. ketaq habeih lutot...
paling gabra paper anatomy nt..
setakat nih 13 owang di'target' akan repeat paper nih..
kene wat short sem..
xtawu la sapa yg bertuah tu...
mungkin bertambah/sebaliknya lepas final nt...

bagi aku, bkn 100% salah studen...
bkn nk kutuk cikgu... *astaghfirullah.. mintak ampun byk2 prof*
tp kalau suma org len termasuk staf2 lain pun dok ckp benda yg sama...
ada betoi la kn pa yg ak nk cita nih..

emmm.. bkn salah beliau jadi pelat sebab sakit..
tapi disebabkn ke'pelat'an beliau..
studen2 x boley nk paham pa yg beliau cuba sampaikan..
kesian kt kami2 yg x paham ni..
beliau syok sendiri mengajaq *nih staf makmal yg kata*
dlm 1 kelas, da ramai gol. studen..
da yg lepaih diploma, lepaih matrik, lepaih STPM..
budak2 ex-DKSH x pa la gak.. ad asas la sket benda2 mcm neh..
plg kesian kt budak2 lepaih matrik *mcm aku* +lepaih STPM la..
nganga ja dalam kelas..

agak pelik...
setiap tahun mesti ada org baru akan 'lahir' dalam kepakaran masing2..
tapi kenapa dah 1 dekad xdak org boley ganti tenaga pengajar yg sepatutnya da boley rehat mcm beliau ni???
emmm...
bila studen x puas hati dlm kelas... terhasil la contengan2 sebegini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...