06 August 2010

PROJEK: maju setapak

hari jumaat hari yang paling bahagia sem ni sebab x dak kelas.. haha.. tapi ada tanggungjawab laen plak sekarang.. plan hari ni nak pindahkan ikan p kolam besaq. sebelum ni pakai kolam simen ja, kira macam orentasi la seminggu.. haha..
comel kan.. anak2 ikan ni slalu wat formasi.. hehe
pagi-pagi lagik kami dah turun untuk anyam jaring kecik.. agak2 kat permukaan air..
jaring nih untuk halang makanan ikan keluar dari jaring utama..
nanti ikan laen kat luar jaring pulak yang kenyang. kesian ikan2 dalam jaring..
dah la kecik2 lagi, x mampu nak compete dengan ikan2 yang dah besar luar jaring nun..
mana datang ikan kat luar jaring?
haa.. ikan2 tuh saki baki projek terdahulu  laa.. biasa la, duk dalam jaring ada yang hyperactive, lompat keluar dari jaring.. sebab tuh jaring kena sangkut tinggi siket.. ikan tilapia nih atlet lompat tinggi.. haha..
pacak khusyuk menganyam..
oya+aja tengok ja? haha
lepas siap menganyam, kami teruskan dengan sesi grading..
grading ikan nih nak asing yang kecik+besar.. ritu ikan sampai bukan suma sama saiz..
sebab grading : ikan kecik makanannya laen dari ikan besar.. sebab tuh kena asing..
lagipun nanti yang kecik terpaksa compete lak..
sedapla UPM kasi 3 petak kolam untuk 1 group..
leh asing untuk ikan besar, sederhana, kecik..
pintu mana tah depa cilok.. nih time grading ikan..
haha.. teknik+style mesti ada wat keja2 tani ni
ingat senang ka nak grading 750ekor anak ikan? huhu
kak candy paling aktif pagi tadi
petua:
- time pindah2kan ikan kalau boleh kurangkan pegang/tangkap ikan dengan tangan.. suhu badan kita ngan ikan laen.. nanti demam lak ikan tuh.. haha..

lupa plak nak cita pasal rock melon. alhamdulillah 1++ biji benih yang kami semai dulu dah naek. ada la beberapa yang segan2 nak hidup tuh, kami buang then semai biji benih laen.. insyaAllah petang nih kena turun p ladang rock melon pulak.. nak uruskan anak2 pokok nih..
gambaq aku wat keja x dak pun.. asyik aku ja amek gambaq orang laen.. huhu..
extra-tugas untuk aku la kena rekod aktiviti suma2 nih..
sempat jugak posing sebelom balek.. hahaha

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...