20 July 2010

CERITA CUTI: AKU KEJA???


Walaupun 3 minggu da masuk sem baru, aku belum sempat lg story pasal cuti ritu.. banyak sgt halangan. Tapi xpa, tiap2 hari ada masa aku slalu cuba utk post sumthing. Em cuti ritu 3 hari pertama kat umah, mcm besa la kan.. bukak ‘kilang’. Lepaih 3 hari..

PENTERNAK
wat praktikal kah? Hahaha.. x la, aku Cuma tolong abah bela ikan+ayam.. cukup masa, aku kena tukaq ayaq kolam.. bes sgt2...! sebab pa best? Sebab tak saket hati.. ikan kan tak reti wat fitnah, tak reti ngumpat.. penah hgpa dengaq ikan talam 2 muka? Hahaha... tak dak kan?

TUKANG KEBON
rutin petang aku dgn mak. Kadang2 abah join kalau beliau larat lepaih keja. Bukan takat tanam pokok ja, kena tabuq baja, buang rumput2 yang compete ngn pokok,.. paling best mesti r time harvest la.. ala2 farmville.. haha.. belakang umah aku x la besaq sgt tapi mcm2 mak aku tanam. Pokok pisang, cabai, terung, sawi, kacang tanah, kacang bendi, labu.. pokok buah ambra pon ada. Dah berbuah da pon. Opps! Buah ambra a.k.a buah kedondong... cabai plak a.k.a cili.. hehe.. skg nih ramai jugak yang konpius nama2 sayuq+buah skrg nih.. haih!

KERANI
bz tak aku cuti panjang ritu? Haa.. duk kat umah pun leh dapat jadi kerani. Kerani tak bergaji kepada abah.. hahaha.. kebetulan time aku cuti abah ditimbuni dgn macam2 jenis kertas kerja. Lepas briefing, keja2 tuh tertimbun dekat aku plak. Ada 1 malam tuh macam syok ja aku sembang ngan abah sambil menaip. Tengok2 abah dah terlentok baek punya ateih meja.. haruslah aku buat lawak abah tak gelak..! hahaha

DRIVER
ingat lelaki ja ka bleh jadi driver? Cuti ritu aku wat partime jadi driver untuk makcik2+kezen2 aku.. ikut r kalau aku bz, aku tolak r untuk jd driver depa. alhamdulillah la depa sua2 sket.. aku tak mintak tapi orang bagi, kita amek la kan? Hahaha..

MINAH KILANG
balek kampong ja, dapat title minah kilang. Ni bukan ‘kilang td, betul2 kilang punya. Woo, title hot satu masa dulu beb! Hehe.. keja kilang dari rumah.. haa, memang syok sebab dapat duet, tapi mata naek juling la nak siapkan 2000 set dalam masa 3 hari! Bayangkan la, kalau stat wat cucuk2 menatang nih kompem x jalan keja len. Tapi memang puas ati!

2 comments:

syahmi said...

keje kilang tu cuucuk apa weh?

iyou said...

dlm pic tuh pic salah satu kompenen tv.. keje aku insert wire2 hitam kt base yang wane putih tuh.. bes! nt ada can aku kasi hang buat. hahaha